Norges lover
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Fjerner juryordningen

Oppsummert

Et flertall på Stortinget har bestemt at ordningen med jury i straffesaker fjernes. I stedet vil flertallet innføre en meddomsrett.

 • – Tror det blir flere dommer

  1. januar endres ordninger for alvorlige saker i lagmannsretten. Juryordningen faller bort. Sakene skal i stedet avgjøres av to fagdommere og fem lekdommere. Førstestatsadvokat Lars Fause tror det vil føre til flere voldtektstiltaler og flere dommer.

 • Juryordningen fjernes fra nyttår

  Fra 1. januar er det slutt på juryer i norske rettssaler. Det vedtok Domstoladministrasjonen på et styremøte tirsdag, skriver Aftenposten. Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) sier til avisen at han er glad for avgjørelsen.

 • – Juryordningen er ikke utsatt

  Statssekretær Toril Reynolds i Justis- og beredskapsdepartementet avkrefter at avviklingen av juryordningen er utsatt. Reynolds sier til NTB at det aldri var fattet vedtak om ikrafttredelse 1. januar 2018. Ventet avvikling blir trolig juli 2018.

 • Avviklingen av juryordningen utsatt

  Stortinget har opphevet juryordningen med virkning fra nyttår, men nå er iverksettelsen utsatt, melder TV2. Domstolsadministrasjonen har ikke dataløsninger klare for endringen, som nå vil iverksettes i løpet av første halvår 2018.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no