Hopp til innhold

Fiji

  • Rabuka godkjent som ny statsminister på Fiji

    Den tidligere militæroffiseren Sitiveni Rabuka ble lørdag bekreftet som øynasjonens nye statsminister.

    Siden parlamentsvalget for ti dager siden har Rabuka anklaget den avtroppende regjeringen for å skape «frykt og kaos» i håp om å stanse hans vei tilbake til makten.

    Militæret ble bedt om å bistå politiet med å ivareta sikkerheten. Politiet viste til ikke nærmere spesifiserte etniske motsetninger og «etterretning» om «planlagt uro».

    Rabuka slo Frank Bainimarama med 28 stemmer mot 27 i en hemmelig avstemning i nasjonalforsamlingen, ifølge nasjonalforsamlingens leder Naiqama Lalabalavu.

    Han har tidligere vært statsminister på Fiji og har to ganger gjennomført kupp i øystaten. Han går under kallenavnet Rambo.

    Sittende statsminister Bainimarama har hatt makten siden et kupp i 2006.

    I løpet av de siste 35 årene har det blitt gjennomført fire statskupp. Dette valget ses på som en test av Fijis forholdsvis unge demokrati. (NTB)

     Sitiveni Rabuka
    Foto: Mick Tsikas / AP
  • Militæret bedt om å ivareta sikkerheten etter valg på Fiji

    Politiet på Fiji sier militæret er bedt om å ivareta sikkerhet og stabilitet etter valget som peker mot et maktskifte i øynasjonen etter 16 år.

    Politiet viser til ikke nærmere spesifiserte etniske motsetninger og «etterretning» om «planlagt uro» som grunner til å be militæret om å bistå.

    Politilederne i landet er lojale til Frank Bainimarama, som har ledet landet i 16 år. Hans tid ved makten går mot slutten etter valget i forrige uke.

    Ingen av partiene på Fiji fikk stor nok oppslutning til å danne regjering, men tirsdag ble det klart at opposisjonen har funnet sammen i en koalisjon. Det sosialdemokratiske vippepartiet Sodelpa vil samarbeide med People's Alliance, partiet til tidligere statsminister Sitiveni Rabuka. Han ligger dermed an til å bli statsminister på nytt. (NTB-AFP)

  • Dødt løp i Fiji-valget 


    Verken sittende statsminister Frank Bainimarama eller motstanderen Sitiveni Rabuka fikk flertall i valget i Fiji søndag. Nå er det opp til sosialdemokratene.

    De to kandidatenes koalisjoner fikk 26 seter hver i nasjonalforsamlingen, som til sammen har 55 seter, viser valgkontorets tall.

    Regjeringen vil nå bli dannet gjennom det som kan bli en langvarig forhandlingsprosess, der begge sider forsøker å få med seg det sosialdemokratiske partiet. Sosialdemokratene har de resterende tre mandatene og avgjør dermed hvem som vinner valget.

    (NTB)

  • Fiji: – Hele land kan gå tapt

    Lavtliggende områder kan synke i havet, og hele land kan gå tapt, frykter Fijis FN-ambassadør etter offentliggjøringen av klimapanelets nye rapport.

    Satyendra Prasad sier innholdet i rapporten overgår det som har vært prognosene inntil nå.

    – Den framskynder noen av de katastrofale scenarioene som vi har hatt i tankene i Stillehavet: havnivåstigning, tap av lavtliggende områder, tap av hele land i løpet av dette århundret, sier Prasad til The Guardian.

    En del lavtliggende øyer og øystater i Stillehavet er svært sårbare for stigende havnivå. Dette gjelder blant annet Maldivene, verdens mest lavtliggende øystat.

    (©NTB)

    Tarawa atollen i Stillehavet.
    Foto: Richard Vogel / AP
  • Frykt for smittespredning på Fiji

    Militære og politi har sperret av et større sykehus i stillehavsnasjonen Fiji på grunn av frykt for koronasmitte. 400 leger, sykepleiere og ansatte er satt i karantene inntil det kan fastslås hvem som har hatt nærkontakt med en koronapasient.

Klimaendringene fører til at havnivået stiger. På Fiji må minst 40 landsbyer flyttes.

Flyttar 42 landsbyar på grunn av klimaendringane

Dronebilder viser store materielle skader på Fiji. Utdeling av vann og annen nødhjelp er i gang.
Dronebilder viser store materielle skader på Fiji. Utdeling av vann og annen nødhjelp er i gang.

Dødstallet på Fiji stiger – en hel øy er «flatet ut»

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no