Kongsberg
Foto: Kjetil Stormark

Fem drept på Kongsberg

Oppsummert

Fem mennesker ble drept og tre skadet da en mann skjøt med pil og bue og stakk med kniv på Kongsberg 13. oktober. Espen Andersen Bråthen (37) er siktet i saken. Han er varetektsfengslet i fire uker og er overlatt til helsevesenet.

 • Veit ikkje talet på fornærma

  Politiet jobbar framleis med å slå fast kor mange som er fornærma etter angrepa i Kongsberg. Politiinspektør Per Thomas Omholt seier til NTB at det kjem til å ta tid, då dei må kartleggje kor personane sto for å vite om dei blir rekna som fornærma etter straffelova, med tanke på pilskytinga.

 • PST venter nye angrep som Kongsberg

  PSTs kontraterrorsjef Arne Christian Haugstøyl tror hendelser som massedrapene på Kongsberg vil skje igjen. Nå reiser han en debatt om hvilken risiko vi må leve med i et åpent samfunn. – Denne type angrep utført av en person på impuls med enkle midler, vil skje igjen. Hvor tragisk utfallet blir i slike saker, avhenger mer av politiets responstid enn i hvilken grad man har greid å forutse det. Det er ikke mulig å garantere at man kan stoppe det, sier Haugstøyl til Aftenposten.

 • Midlertidig bevæpning opphører

  Midlertidig nasjonal bevæpning av politiet opphever fra og med klokken 08 i dag, fredag 22. oktober. Det opplyser politiet i en pressemelding.

  Politiet har siden 13. oktober vært bevæpnet på grunn av drapene i Kongsberg.

  – Basert på informasjon politiet har mottatt fra PST, er det ikke lenger grunnlag for å opprettholde den nasjonale bevæpningsordren, står det i pressemeldingen.

  Beredskapsdirektør Tone Vangen sier politiet nå går over til en normalsituasjon.

  – Norsk politi er i utgangspunktet ubevæpnet i daglig tjeneste, med fremskutt lagring av skytevåpen i politiets kjøretøy, og kan bevæpnes i forbindelse med konkrete oppdrag ved behov. Sånn sett går vi nå tilbake til en normalsituasjon.

  Bevæpnet politi
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
 • Politiet: – Flere korte avhør

  Torsdag holdt politiet en pressekonferanse om etterforskningen av drapene på Kongsberg.

  Da ble det opplyst om at de fleste som ble drept, ble drept i eget hjem.

  Om avhør, uttalte etterforskningslederen at Espen Andersen Bråthen på nytt ble avhørt i dag, etter at siktede har vært ivaretatt av helse etter de tre første avhørene.

  – Vi ønsker ikke å slite ut siktede, så vi avhører ham i flere korte avhør, uttalte politiet. De la til at siktede forklarer seg grundig om hendelsesforløpet og at han samarbeider med politiet.

  Om etterforskningen sa politiet at de ikke ønsker å gå ut med prøvesvarene på blod- og urinprøvene som ble tatt av Bråthen tidligere denne uken. Samtidig opplyste politiet om at de ønsker å ta hårprøve av siktede.

  Politiet har også snakket med rundt 200 personer i forbindelse med saken. Samtidig opplyste politiet at de er på utkikk etter et vitne de håper skal melde seg for politiet.

  Hypotesen om terror er ikke styrket gjennom etterforskningen, men politiet vil likevel undersøke det grundigere grunnet det høye antallet liv som gikk tapt.

Sørgegudstjeneste i Kongsberg kirke: – Vi står sammen i sorgen

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no