Hopp til innhold
Sykehusseng på Akuttmottak Førde sentralsjukehus
Foto: Oddmund Haugen / NRK

Sykehusfeil

Oppsummert

Over 100 mennesker dør årlig som følge av feilbehandling som kunne vært unngått på norske sykehus. Den vanligste feilen er forsinket kreftbehandling.

  • Seks lovbrudd i cellegift-produksjon på sykehusapotek

    Statens legemiddelverk (SLV) fant 22 avvik ved Sykehusapoteket i Trondheim under et tilsyn i februar. Ett av avvikene faller innenfor kritisk avvik, seks karakteriseres som lovbrudd, mens tolv kategoriseres som større avvik, skriver Adresseavisen.

    Anne Kristin Bjerga Bjåen, enhetsleder i Statens legemiddelverk, mener det kritiske avviket er en risiko for pasientsikkerheten.

    Tilsynet tok bare for seg produksjonsavdelingen ved Sykehusapoteket, hvor det produseres livsviktige medisiner til pasienter ved St. Olavs hospital.

    Ifølge avisen er det særlig produksjon av cytostatika, en type cellegift til behandling av kreftpasienter, som ikke når opp til Legemiddelverkets standard. Legemiddelverket mener kontrollsikringen av cytostatika ikke dokumenteres godt nok. Kvaliteten på produktet kan derfor være mangelfull. (NTB-NRK)

  • Pasient døde etter språkvansker på sykehjem

    Leger og utenlandske sykepleiere forsto ikke hverandre. En pasient med alvorlige pusteproblemer ble fratatt oksygen og døde. Statsforvalter stiller spørsmål rundt kompetansen hos ansatte ved Prestøyhjemmet i Kirkenes etter en hendelse juni 2022.

    Pasienten fikk ikke forsvarlig helsehjelp og Sør-Varanger kommune brøt loven, skriver Statsforvalter i Troms og Finnmark. Kompetansen hos de ansatte ved sykehjemmet var ikke sikret.

    Ikke uvanlig, ifølge Marte Kvittum Tangen, leder i Norsk forening for allmennmedisin (NFA).

    – Språkutfordringer har vært et tema i mange, mange år. Det vil alltid bli verre når rekrutteringsutfordringene øker.

    Tangen sier at mange kommuner, og særlig distriktskommuner, har utfordringer med å skaffe vikarer.

  • Mange får nei til vaksine-erstatning

    Bare én av tre som søker erstatning for sykdom eller skader av koronavaksiner, får medhold, viser tall fra Norsk Pasientskadeerstatning.

    Man har krav på erstatning så lenge vaksinen i vaksineprogrammet kan være årsak til skaden, og det ikke finnes én eller flere andre mer sannsynlige årsaker.

    Direktør Kristin Cordt-Hansen i Norsk Pasientskadeerstatning sier forskningen kan avsløre flere bivirkninger av vaksinen.

  • Vanja får dekket kreftbehandlingen likevel etter å ha vunnet frem med klage

    NRK fortalte i fjor om Vanja Sommerseth i Bø i Vesterålen som fikk kreft i nesen. En svulst måtte opereres bort. Den beste metoden for å gjøre dette er den ressurskrevende behandlingen Mohs kirurgi.

    Men denne operasjonen fikk hun ikke. Det er kun tilgjengelig for pasienter fra Helse Sør-Øst.

    Løsningen ble å reise til Danmark og bli operert der. Kostnadene – 55.000 kroner – måtte hun dekke helt selv.

    Helfo refunderte 12.000 kroner til Sommerseth, men resten måtte hun dekke selv.

    Sommerseth klaget på avgjørelsen fra Utenlandskontoret til Klagenemnda.

    Tirsdag fikk hun medhold.

    – Klagenemnda legger til grunn at Mohs var nødvendig helsehjelp for deg – på grunn av plasseringen – og at OUS nektelse basert på adresse betydde at du ikke hadde tilbud om Mohs, skriver advokat Marius Lindberg i Kreftforeningen i en e-post til Sommerseth.

    – Derfor kommer de enstemmig frem til at du har rett på å få dekket utgiftene dine,

    Facebook skriver Sommerseth at det nå er håp for alle som får denne krefttypen i ansiktet.

    – Og får du ikke tilbud om denne behandlingen i Norge, så kan du få den dekket i utlandet, skriver hun.

    Vanja Sommerseth fikk kreft i nesen
    Foto: privat
  • Ingen tiltale mot Flekkefjord-ortoped

    Statsadvokaten i Agder har besluttet at det ikke vil bli tatt ut tiltale mot Flekkefjord-ortopeden som i fjor sommer ble siktet for brudd på helsepersonelloven. Politiet henla saken på bevisets stilling.

    Henleggelsen ble klaget videre til Statsadvokaten, men de tar ikke klagen til følge, ifølge brevet fra Agder Statsadvokatembeter.

    Overlegen i ortopedi ble i august i fjor siktet av politiet etter å ha ødelagt foten på en pasient. En slik feil skal ikke kunne skje på et norsk sykehus, mente en sakkyndig.

    Det var den andre legen som i løpet av fjoråret hadde vært under etterforskning for feilbehandling på Sørlandet sykehus.

    feilbehandling, fot, flekkefjord sykehus
    Foto: PRIVAT

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no