Far og barn
Foto: Frank May / NTB scanpix

Fedrepermisjon

Oppsummert

EØS-tilsynet ESA tar Norge til EFTA-domstolen for forskjellsbehandling av kvinner og menn. Grunnen er at far ikke har samme rett til foreldrepenger som mor. ESA mener de norske reglene er i strid med likestillingsdirektivet.

 • Mange fedre tar ikke hele kvoten

  Av alle fedre som mottok foreldrepenger i 2018, tok 40 prosent ut nøyaktig fedrekvotens lengde, melder Nav. 14,5 prosent tok ut mer permisjon enn kvoten, mens 46 prosent tok ut mindre. Tallene viser ikke effekten av tredelingen som kom i fjor.

 • – Ordne opp før Brussel grip inn

  KrF krev at regjeringa sørgjer for likestilt foreldrepermisjon seinast når statsbudsjettet for 2019 vert lagt fram. – Dette er urettferdig. Hadde det vore omvendt hadde vi fiksa dette for lenge sidan, seier KrFs Geir Jørgen Bekkevold til NTB.

 • Regjeringen avviser norsk ESA-klage

  Regjeringen avviser ESAs vurdering om at den norske ordningen med foreldrepenger omfattes av EUs likestillingsdirektiv. – Den norske foreldrepengeordningen skal ikke styres fra Brussel, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland.

 • – Lite trolig at Norge vinner

  Det er lite trolig at Norge vinner frem i EFTA-domstolen om den norske pappapermen, sier likestillingsombud Hanne Bjurstrøm. EØS-tilsynet ESA mener at norske fedre blir diskriminert, og tar Norge til retten.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund reagerer på regjeringas forslag som skal gjøre det lettere å overføre fedrekvoten til mor. Se debatten fra Dagsnytt atten 22.09.14 mellom Skogen Lund, barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) og SV-leder og tidligere barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken.
Barneminister Solveig Horne er ikke enig med NHO-sjefen Kristin Skogen Lund om fedrekvoten.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no