NRK Meny
Far og barn
Foto: Frank May / NTB scanpix

Fedrepermisjon

Oppsummert

EØS-tilsynet ESA tar Norge til EFTA-domstolen for forskjellsbehandling av kvinner og menn. Grunnen er at far ikke har samme rett til foreldrepenger som mor. ESA mener de norske reglene er i strid med likestillingsdirektivet.

 • – Ordne opp før Brussel grip inn

  KrF krev at regjeringa sørgjer for likestilt foreldrepermisjon seinast når statsbudsjettet for 2019 vert lagt fram. – Dette er urettferdig. Hadde det vore omvendt hadde vi fiksa dette for lenge sidan, seier KrFs Geir Jørgen Bekkevold til NTB.

 • Regjeringen avviser norsk ESA-klage

  Regjeringen avviser ESAs vurdering om at den norske ordningen med foreldrepenger omfattes av EUs likestillingsdirektiv. – Den norske foreldrepengeordningen skal ikke styres fra Brussel, sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland.

 • – Lite trolig at Norge vinner

  Det er lite trolig at Norge vinner frem i EFTA-domstolen om den norske pappapermen, sier likestillingsombud Hanne Bjurstrøm. EØS-tilsynet ESA mener at norske fedre blir diskriminert, og tar Norge til retten.

 • Ap: Norge vil tape fedrekvotesak

  Norge er dømt til å tape når striden om foreldrepenger tas til EFTA-domstolen, mener Arbeiderpartiets familiepolitiske talsperson Anette Trettebergstuen. Hun mener en løsning som sikrer likestilling, kan finansieres ved å fjerne kontantstøtten.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund reagerer på regjeringas forslag som skal gjøre det lettere å overføre fedrekvoten til mor. Se debatten fra Dagsnytt atten 22.09.14 mellom Skogen Lund, barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) og SV-leder og tidligere barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken.
Barneminister Solveig Horne er ikke enig med NHO-sjefen Kristin Skogen Lund om fedrekvoten.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no