Hopp til innhold
Mobilskjerm
Foto: Ulf Nygaard / NTB Scanpix

Falske nyheter

Oppsummert

En undersøkelse fra Medietilsynet viser at nesten halvparten av befolkningen har vært borti falske nyheter på internett det siste året. Faren for at fremmede makter forsøker å påvirke valg øker, viser en undersøkelse fra Freedom House.

  • USA, Canada og Storbritannia bekymret for desinformasjon

    Storbritannia, USA og Canada uttrykker dyp bekymring for utenlandsk manipulering av informasjon og andre handlinger mot demokrati og menneskerettighetene.

    – Tiden er inne for en kollektiv tilnærming til truslene om utenlandsk informasjonsmanipulering og bygging av en koalisjon av land som vil forplikte seg til å styrke motstanden mot manipulering av informasjon, heter det I et felleskommunike fra de tre landene.

    Vestlige stormakter er stadig mer bekymret for spredningen av desinformasjon i sosiale medier som er vanskelig å motvirke, ikke minst i et år da land som står for 60 prosent av verdens økonomiske produksjon, inkludert USA, Storbritannia og India, går til valg.

    De tre landene sier de støtter et rammeverk for å motvirke slik desinformasjon som ble presentert av USA i januar, og at de vil trekke med seg andre partnerland for å identifisere og motarbeide trusselen.

    (NTB)

  • EU advarer TikTok om desinformasjon

    EU-kommissær Thierry Breton advarer TikTok om ulovlig innhold og desinformasjon på plattformen etter Hamas-angrepet i helgen.

    Advarselen kommer med et krav om at kinesiskeide TikTok innen 24 timer forklarer hva de gjør for å begrense desinformasjon.

    Breton kom med lignende advarsler og krav til X, tidligere Twitter, og Facebook-eier Meta.

    X fjernet deretter hundrevis av Hamas-tilknyttede kontoer og iverksatte tiltak for å fjerne eller merke innhold om Israel-angrepet, ifølge selskapets sjef.

    (NTB)

  • Russisk journalist dømt for å spre falske nyheter

    En russisk journalist er dømt til fengsel i åtte år for spredning av falske nyheter, skriver nyhetsbyrået Reuters.

    Den markante russiske journalisten Alexander Nevzorov var ikke til stede da dommen ble avsagt i en rettssal i Moskva. Ifølge statlige medier skal Nevzorov ha spredd falske nyheter om den russiske armeen.

    Russiske myndigheter startet etterforskning av Nevzorov i fjor vår. Da hadde han lagt ut meldinger i sosiale medier om at russiske styrker bevisst bombet et sykehus for mødre og nyfødte barn i den ukrainske byen Mariupol, skriver Reuters. Russiske myndigheter har benektet påstanden.

    Nevzorovs ektefelle melder på Instagram at paret nå oppholder seg i Israel.

  • Russiske medier sprer falske nyheter om Sverige

    Sveriges statsminister sier tydelig nei til atomvåpen i Sverige, men russiske medier melder nå det stikk motsatte.

    Flere russiske medier melder at statsminister Ulf Kristersson går inn for utplassering av atomvåpen på svensk jord.

    RBC , Gazeta , Lenta , News.ru og Kommersant er blant mediene som hevder at den svenske statsministeren skal ha sagt dette under den årlige sikkerhetskonferansen Folk och Försvar i Sälen søndag, melder TV 2.

  • Twitter åpner for desinformasjon om korona

    Twitter vil ikke lenger ta affære overfor desinformasjon om covid-19, melder selskapet. Milliardæren Elon Musk eier i dag Twitter.

    Regelverket som tidligere ble brukt for å holde åpenbar feilinformasjon ute fra Twitter, ble fjernet onsdag i forrige. Arbeidet med å gjenåpne stengte kontoer skal være i full gang.

    Disse reglene ble innført i 2020 for å stanse spekulasjoner og direkte usannheter om viruset og vaksine. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no