Hopp til innhold
Skrottene av døde delfiner på en strand etter å ha blitt trukket ut av det blodige vannet på øya Eysturoy som er en del av Færøyene søndag 12. september 2021.
Foto: AP

Færøyene

  • Abort på Færøyane er ulovleg - no skal det endrast

    Regjeringa på Færøyane har foreslått at abortlova skal endrast. No skal kvinner få fri abort til utgangen av 12. graviditetsveke.

    Det melder danske TV2.

    Færøyane har den mest konservative abortlovgivinga i Norden som stammer tilbake til 1952.

    I dag er abort nærast forbode på Færøyane, og det er berre i særskilde høve at dette er lov.

  • Russiske skip får innskrenket tilgangen til færøyske havner

    Kun russiske skip som driver fiske, får legge til kai på Færøyene, kunngjorde landets regjering torsdag.

    – Kun skip som utelukkende driver fiske under avtalen mellom Færøyene og Russland, får lov til å legge til i færøyske havner, heter det i en uttalelse.

    Videre heter det at de russiske skipene framover kun får gjøre mannskapsrotering, bunkring, proviantering og omlasting. Vedlikehold blir forbudt og kjøp av varer begrenset.

    Den færøyske regjeringen ønsker å redusere den russiske aktiviteten ved landets havner på grunn av risikoen for spionasje, og etter kritikk av forlengelsen av fiskeriavtalen i november.

    Avtalen, som har eksistert siden 1977, blir reforhandlet hvert år og lar russerne fiske blant annet sild og makrell i færøysk farvann.

    (NTB)

  • Javnaðarflokkurin vinner valget på Færøyene

    Det sosialdemokratiske partiet Javnaðarflokkurin har etter valget torsdag blitt det største partiet på Færøyene.

    Partiet har i alt fått 26,6 prosent av stemmene, og går fram med to mandater, skriver Danmarks Radio.

    Javnaðarflokkurin har vunnet ni av de 33 mandatene i det færøyske lagtinget. Det trengs 17 mandater for å danne regjering, og det er fremdeles uklart hvem partiet vil ha med seg i regjering. (NTB)

  • Færøyene inngår omstridt fiskeriavtale med Russland

    Færøyene har forlenget en fiskeriavtale med Russland, i strid med råd fra EU og Danmark.

    Fiskeriminister Árni Skaale bekrefter overfor Jyllands-Posten at den selvstyrte øygruppen har fornyet fiskeriavtalen de har hatt med russerne siden 1977. På grunn av krigen i Ukraina har både EU og Danmark frarådet en fornying av avtalen om utveksling av fiskekvoter.

    – Det er riktig for Færøyene å forlenge denne avtalen. Vi tar fullstendig avstand fra enhver form for krig – også fra krigen i Ukraina – men denne avtalen handler om mye mer enn fisk, sier Skaale.

    Han sier avtalen er av stor økonomisk betydning for Færøyene og at det handler om sysselsetting og små fiskersamfunns overlevelse.

    Avtalen, som blant annet gir færøyske fiskere adgang til å fiske torsk og reker i Barentshavet, reforhandles årlig. (NTB)

  • Utenriksministeren på Færøyene sparket

    Færøyenes utenriksminister Jenis av Rana har fått sparken etter gjentatte utfall mot homofile.

    Opposisjonen på Færøyene varslet tirsdag mistillit til regjeringen som følge av utenriksministerens homofobe uttalelser, men like før Lagtinget skulle stemme over forslaget opplyste regjeringslederen Bárður à Steig Nielsen at Jenis av Rana var sparket.

    Jenis av Rana er leder for Miðflokkurin, et kristenkonservativt parti som også er kjent som Centerpartiet.

    Før valget i Danmark slo den 69 år gamle partilederen fast at Konservative Folkepartis leder Søren Pape Poulsen ikke ville være egnet som dansk statsminister fordi han er homofil.

    – Å leve som såkalt homoseksuell er i strid med den grunnloven som jeg personlig har, og som mitt parti har, og som jeg syns at også Færøyene skal ha, sa han.

    (NTB)

Erna Solberg rødmerker fem nye land: – Vi står ved et vippepunkt

Brasils president har publisert en video på twitter der han anklager Norge for å "sponse hvaldrap". Videoen viser det som trolig er jakt på grindhval på Færøyene.

Brasils president anklager Norge for blodige hvaldrap

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no