Hopp til innhold
Federica Mogherini med Pesco-avtalen
Foto: EMMANUEL DUNAND / AFP

EUs forsvarspolitikk – Pesco

Oppsummert

I alt 23 medlemsland i EU er nå enige om å opprette PESCO, en ordning der landene skal samarbeide tettere i forsvarspolitikken. Avtalen om et fastere samarbeid ble undertegnet av EU-ledere i Brussel 13. november.

  • EUs utenrikssjef: – EU-landene vil bruke 700 milliarder mer på forsvar

    EU-landene planlegger å øke sine forsvarsbudsjetter med mer enn 700 milliarder kroner innen 2025, ifølge unionens utenrikssjef Josep Borrell.

    Han presenterte anslaget etter et møte for EUs forsvarsministre i Brussel tirsdag.

    Hvis planene realiseres, vil «vi ha lukket hullet etter flere års innsparinger og sikret at våre væpnede styrker er klar for å møte utfordringene våre», sa Borrell.

    Det ligger an til at landene skal bruke 70 milliarder euro mer på forsvar innen 2025. En større andel av forsvarsmateriellet skal kjøpes inn i fellesskap, ifølge utenrikssjefen.

  • EU utvider forsvarssamarbeid

    EUs forsvarsministre øker antall felles forsvarsprosjekter med 13. Forsvarssamarbeidet PESCO består nå av 47 prosjekter som blant annet skal styrke samhandlingen og utviklet kapasiteten til lands, til havs og i luften.

  • EU vil lage «militær Schengen-sone»

    EU lanserte onsdag planer om å øke den militære mobiliteten i Europa, blant annet ved å forsterke veier og broer for at tunge militære kjøretøyer raskt skal kunne forflytte seg mellom land. I tillegg skal byråkratiske hindre bygges ned.

  • EU lanserer nye forsvarsprosjekter

    EU har nå formelt opprettet det nye forsvarssamarbeidet PESCO. Sammen med vedtaket lanseres et knippe med 17 prosjekter som medlemslandene skal samarbeide om. I alt 25 av de 28 medlemslandene i EU har bestemt seg for å bli med i klubben.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no