Hopp til innhold
"One Europe for all" demonstration in Vienna
Foto: Lisi Niesner / Reuters

Europeisk økonomi

 • Hastemøte i den europeiske sentralbanken

  Den europeiske sentralbankens (ESB) vil holde et møte i dag som følge av markedssituasjonen, sier en talsperson ifølge Reuters. Sist torsdag varslet ECB flere renteøkninger, noe som fikk ringvirkninger i hele Europa.

  Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve avslutter sitt to dager lange møte og kommer med rentebeslutning i kveld.

 • ESB varsler første renteøkning på 11 år

  Skyhøy inflasjon fører til at Den europeiske sentralbanken (ESB) planlegger å øke styringsrenta i de 19 landene i eurosonen i både juli og september.

  Det uttaler banken etter et møte i Amsterdam. Økningen i juli ventes å bli på et kvart prosentpoeng. Banken har ikke økt rentene siden 2011. I tillegg skal sentralbanken stanse sitt store obligasjonsoppkjøpsprogram fra og med 1. juli.

  ESB sier også at den økonomiske veksten i eurosonen ventes å ende på 2,8 prosent, ikke 3,7 prosent som spådd tidligere. Krigen i Ukraina er hovedgrunnen. Inflasjonen i eurosonen ventes å ende på 6,8 prosent for hele 2022, mot bankens mål på 2 prosent. (NTB)

 • Sterk økning i tysk eksport

  Tysklands eksport økte mer enn ventet i april trass i sanksjonene mot Russland og svekket handel i Europa.

  Eksporten økte 4,4 prosent i april etter en nedgang på 3 prosent i mars, ifølge statistikk fra statistikkbyrået Destatis. Ventet vekst var bare 1,5 prosent.

  Eksporten til Russland var ned 10 prosent til 0,8 milliarder euro på grunn av sanksjonene som følge av krigen i Ukraina. (NTB)

 • Prisvekst på 8,1 prosent i mai

  Inflasjonen i landa som bruker euro som valuta enda på 8,1 prosent i mai. Det er ny rekord, skriv AFP.

  Samanlikna med året før auka konsumprisindeksen (KPI) i dei 19 euro-landa med 8,1 prosent. Det er ein auke frå 7,4 prosent i april og mars. På førehand var det venta ein KPI på 7,7 prosent.

  Auka energi- og matprisar som følge av krigen i Ukraina er blant årsakene.

 • EU-topp tror ikke på oljeenighet

  EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen tror ikke medlemslandene vil komme til enighet om en sjette sanksjonspakke mot Russland på denne ukens toppmøte.

  EUs medlemsland er mandag og tirsdag samlet til toppmøte i Brussel. Der skal de blant annet forsøke å bli enige om en sjette sanksjonspakke mot Russland, som også omfatter et forbud mot import av russisk olje. Ungarn har så langt motsatt seg en slik oljeembargo.

  – Jeg har lave forventninger til at dette vil bli løst i løpet av de neste 48 timene, men jeg er sikker på at det vil finnes en mulighet senere, sa von der Leyen da hun ankom toppmøtet mandag ettermiddag.

  Samtidig sier Tysklands kansler Olaf Scholz at at han regner med at det blir enighet «før heller enn senere», ifølge Reuters.

  Ungarns Victor Orban sier det ikke er funnet noe kompromiss som kan føre til enighet mellom EUs medlemsland enda.

En aktivist stormet pressekonferansen til Mario Draghi
DIREKTE: Demonstrasjon i Frankfurt

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no