Hopp til innhold
"One Europe for all" demonstration in Vienna
Foto: Lisi Niesner / Reuters

Europeisk økonomi

 • Den europeiske sentralbanken hever renten til 4 prosent – høyeste nivå noensinne

  Det er opp 0,25 prosent fra forrige renteøkning, skriver AFP. Den europeiske sentralbanken (ESB) kutter også i prognosene om hvor mye økonomisk vekst det vil være i eurosonen de neste to årene.

  Før torsdagens beskjed var det usikkert hvilken vei renten kom til gå. Det er tiende gang på rad at renten heves.

 • Uro for tysk økonomi

  Tysklands handelsoverskudd minsket mer enn ventet i juli som følge av økt import og mindre eksport. Dermed øker frykten for økonomisk nedgang i tredje kvartal.

  Ny statistikk viser at eksporten ble redusert med 0,9 prosent i juli sammenlignet med måneden før. På forhånd hadde økonomer spådd en eksportnedgang på 1,5 prosent.

  Samtidig økte importen med 1,4 prosent, mens økonomene hadde regnet med en økning på kun 0,5 prosent.

 • Kraftigere nedgang enn ventet for eurosonens økonomi

  Den økonomiske aktiviteten i eurolandene falt ytterligere i august og er nå på det laveste nivået på nesten tre år, viser en PMI-indeks.

  Fallet er kraftigere enn ventet, og nedgangen er spesielt sterk i Tyskland. De nye tallene viser også at det ikke bare er aktiviteten i industrien som faller. Nå er også tjenestesektoren preget av nedgang.

  PMI står for «purchasing managers' index» og er basert på intervjuer med bedrifters innkjøpssjefer.

  PMI-indeksen til den tyske storbanken HCOB viser et fall fra 48,6 poeng i juli til 47 poeng i august. Det er det laveste nivået siden november 2020, som var midt under koronapandemien.

  Reuters hadde spådd et fall på 48,5 poeng, bare litt under nivået i juli. Alle tall under 50 tyder på at økonomien krymper.

  (NTB)

 • Inflasjonen i eurosonen ned for niende måned på rad

  Inflasjonen i eurolandene gikk litt ned i juli, og er på 5,3 prosent. Det er 0,2 prosentpoeng lavere enn forrige måned. Det viser tall fra Eurostat. Det er niende måned på rad at inflasjonen går ned. Kjerneinflasjonen lå uendret på 5,5 prosent i juli. Det melder DR.

 • Renten i eurosonen heves med 0,25 prosentpoeng

  Den europeiske sentralbanken (ESB) kunngjorde torsdag at renten i eurosonen økes med 0,25 prosentpoeng til 3,75. Dette er det høyeste rentenivået siden 2001. I forrige måned sa sentralbanksjef Christine Lagarde at høye renter er nødvendig for å dempe prisveksten i eurolandene. 20 av EUs medlemsland bruker fellesvalutaen.

  (NTB)

En aktivist stormet pressekonferansen til Mario Draghi
DIREKTE: Demonstrasjon i Frankfurt

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no