Hopp til innhold
10-euroseddel
Foto: HEINZ-PETER BADER / Reuters

Euro-samarbeidet

Oppsummert

Tyskland og Frankrike har lagt fram et felles forslag om reform av eurosonen.

  • Lavest prisvekst i eurosonen på ett år

    Prisene i landene som bruker euro økte mindre enn analytikerne hadde spådd. I mai var inflasjonen på 6,1 prosent, det er to prosentpoeng mindre enn ekspertene trodde. Og i måneden før var prisveksten på 7 prosent.

    Grunnen er lavere energipriser. Men mat, alkohol og tobakk økte med hele 12,5 prosent.

    Eksperter tror likevel at sentralbanken hever renten med 0,25 prosentpoeng i juni.

  • Rekordlav arbeidsledighet i eurosonen

    Arbeidsledigheten i de 20 landene som bruker euro som valuta var på knappe 6,5 prosent i mars. Det er det laveste den har vært noensinne.

    Tallet er litt ned fra 6,6 prosent i februar. Eurostat begynte å samle inn data for arbeidsledigheten i eurolandene i april 1998.

    I hele EU, som også inkluderer land som ikke bruker euroen, var ledigheten 6 prosent. Dette er uendret fra februar. Totalt var 12,96 millioner voksne arbeidsledige i EU i mars.

    Lavest arbeidsledighet i hele EU har Tsjekkia, med bare 2,6 prosent. Spania ligger i motsatt ende av skalaen med ledighet helt oppe på 12,8 prosent.

    (NTB-AFP)

  • Kroatia byter valuta

    Frå midnatt får Kroatia ny valuta. Etter ni år som medlem i EU byter landet ut valutaen kuna med euro.

    I tillegg sluttar kroatane seg Schengen-området, som gjer det lettare for kroatar og europearar å reise og opphalde seg i kvarandre sine land.

    For europeiske turistar til Kroatia betyr dette at turen kan bli enklare fordi ein ikkje treng å veksle eurosetlar til kuna, og ein treng ikkje lenger å gå gjennom grensekontrollen for å sleppe inn i landet.

  • Korrupsjonssiktet EU-parlamentariker begjærer seg løslatt

    Den greske EU-parlamentarikeren Eva Kaili begjærer seg løslatt og nekter straffskyld for anklagene om korrupsjon til fordel for en golfstat.

    Kailis forsvarer Andre Risopoulos sier hun «samarbeider aktivt» med etterforskningen til den belgiske statsadvokaten, og ber om å bli løslatt med fotlenke. En kjennelse om eventuell fortsettelse av varetektsfengslingen hennes ventes å komme torsdag ettermiddag.

    EU-parlamentet har stanset alt samarbeid med Qatar etter at Kaili og flere andre parlamentarikere ble pågrepet og siktet for hvitvasking og korrupsjon. De anklages for å ha påvirket EU-beslutninger om Qatar i bytte mot gaver og penger.

    1,5 millioner euro er beslaglagt i forbindelse med saken. (NTB)

  • EU-parlamentet avsetter Kaili som visepresident

    EU-parlamentet vedtok tirsdag med stort flertall å fjerne Eva Kaili som visepresident etter at hun ble pågrepet og siktet for korrupsjon.

    Den 44 år gamle greske sosialdemokraten ble fredag fratatt alle sin plikter og ansvarsområder.

    Kaili og tre andre med tilknytning til EU-parlamentet ble før helgen arrestert og anklaget for å ha mottatt bestikkelser for ulovlig påvirkningsarbeid på vegne av en golfstat, som flere kilder sier er Qatar.

    Kaili selv bedyrer via sin advokat at hun er uskyldig, og at hun ikke har noe å gjøre med bestikkelser fra Qatar.

    Normalt ville Kaili som medlem og visepresident i EU-parlamentet ha immunitet, men det er ett unntak i belgisk rett, nemlig om man blir grepet på fersk gjerning. Hun skal ha vært i besittelse av poser med kontanter da hun ble tatt. (NTB)

    Eva Kaili
    Foto: Eric VIDAL / EP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no