skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
EU 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > EU Sist oppdatert 12:28
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

Chirac truer med veto

Frankrikes president Jacques Chirac stilte krav under EU-møtet ved Hampton Court i London. (Foto: Patrick Kovarik/AFP/Scanpix)
Frankrikes president Jacques Chirac stilte krav under EU-møtet ved Hampton Court i London. (Foto: Patrick Kovarik/AFP/Scanpix)
Frankrikes president Jacques Chirac truer med å stanse ethvert nytt forslag som innebærer nye innrømmelser i landbruksforhandlingene i WTO.

Publisert 27.10.2005 21:42.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
– Det kommer ikke på tale å gå et skritt lenger, slo Chirac fast på en pressekonferanse etter EU-toppmøtet ved Hampton Court utenfor London i dag.

Frankrikes president var ikke til å misforstå. Dersom EU-kommisjonen legger fram et nytt forslag i landbruksforhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) som medfører reduserte tollsatser eller subsidier, vil Frankrike sette foten ned.

– Det går en rød linje for oss der, sa Chirac.

I forkant

WTO-forhandlingene sto ikke på dagsordenen for EU-toppmøtet under det britiske formannskapet. Chirac fant det likevel på sin plass å ta det opp.

– EU-kommisjonen synes å ville legge fram et nytt forslag i forhandlingene i dag eller i morgen. Jeg ville derfor understreke Frankrikes posisjon, som er enkel og klar. Vi må fullt ut respektere den felles landbrukspolitikken slik den ble lagt om i 2003, sa Chirac.

Han viste til en avtale blant EU-landene om en reform av den felles landbrukspolitikken. Frankrikes frykt er at EU skal bli presset til å gå lenger når det gjelder senking av tollsatser og subsidier enn det man ble enige om i 2003.

Truer med veto i Hongkong

EU står under hardt press for å komme med et nytt forslag som går lenger enn det de la fram for et par uker siden. Hvis ikke det skjer, er det lite sannsynlig at man vil greie å oppnå enighet på den viktige ministerkonferanse i Hongkong i desember, som igjen er avgjørende for å avslutte den pågående Doha-runden i 2006.

Men i praksis truer altså Chirac nå med veto mot et slikt forslag. Det kan i ytterste konsekvens velte hele Doha-runden. Blir det ingen enighet på landbruksområdet, vil man neppe komme særlig langt på andre områder heller.

– I desember må EU enstemmig, jeg gjentar enstemmig, godta eller avvise de siste forslagene. Frankrike står på sin posisjon. Og dersom de forslagene ikke respekterer den felles landbrukspolitikken fullt og helt, vil ikke Frankrike slutte seg til en avtale, sa Chirac.

Avviste kritikk

Den franske presidenten avviste bryskt en påstand om at det er en motsetning mellom på den ene siden Frankrikes ønske om å hjelpe utviklingsland ut av fattigdom og på den andre siden landets motstand mot å gi de samme landene bedre tilgang på EUs marked.

– EU og Frankrike er de eneste som forsvarer u-landenes interesse, sa Chirac i fullt alvor. I stedet rettet han kraftig skyts mot USA.

– USA er fast bestemt på ikke å gå u-landene et eneste skritt i møte, sa Chirac. Han la til at dagens handelspolitiske system gjør at USA og store land som India og Brasil bidrar til å gjøre de aller fattigste landene enda fattigere.

Norsk kontakt

Også Norge og våre allierte (G10) i WTO-forhandlingene er under press for å fremme nye forhandlingsutspill snarest. Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) har i den forbindelse hatt nye telefonsamtaler med EUs landbrukskommissær Mariann Fischer Boel, særlig for å diskutere spørsmålet om markedsadgang.

– Det var en nyttig og givende samtale. Jeg var selvsagt klar på at EU burde ta hensyn til G10s interesser når de nå drøfter sine forhandlingsposisjoner. For å få til en forhandlingsløsning er det viktig at alle lands interesser ivaretas på en god måte i forhandlingene, uttalte Riis-Johansen torsdag.

(NTB)


SISTE SAKER OM EU
 

Østerrike i EUs førersete

Foto: Thierry Roge/Reuters/Scanpix Økonomisk vekst, ny utvidelsesrunde og ny debatt om EUs framtid er blant Østerrikes prioriteringer som EU-formann.

Leder EU-kommisjonen

Portugiseren José Manuel Durão Barroso og hans mannskap har inntatt EU-kommisjonens kontorer i Brussel. Les mer om EU-kommisjonen her.

EUs grunnlovstraktat

EUs nye grunnlovstraktat ligger død etter det franske og nederlandske "nei". Her ser du hva de sa nei til.

Lenker videre

Her finner du de beste lenkene til EUs institusjoner, ja- og nei-siden, massemedier etc.

25 land i samme sal

Belgiske Frederique Ries er en av de 732 som ble valgt inn i EU-parlamentet i juni i fjor. Les om EU-parlamentets makt og sammensetning her.
10 SISTE NYHETER
10 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no