skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
EU 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Nyheter > EU Sist oppdatert 12:28
NRK Nyheter
Tlf: 23 04 80 00
Faks: 23 04 71 77
nettnyheter­@nrk.no
Adresse: 0340 Oslo

Publikumsservice
Tlf: 815 65 900
info@nrk.no


Nyhetsredaktør:
Rune Nøstvik
Ansvarlig redaktør NRK.no: Are Nundal

Tips NRK Nyheter:
nyheter@nrk.no
Tips alle nyhets­redaksjonene
Tlf: 23 04 80 00

 

– Ingen EU-søknad fra Island nå

Islands statsminister Halldór Ásgrímsson omkranset av sine nordiske kolleger. (Arkivfoto: Anders Wiklund/Scanpix)
Islands statsminister Halldór Ásgrímsson omkranset av sine nordiske kolleger. (Arkivfoto: Anders Wiklund/Scanpix)
Islands statsminister Halldór Ásgrímsson akter ikke å bryte avtalen med koalisjonspartneren Selvstendighetspartiet om at en EU-søknad er uaktuelt i denne regjeringsperioden.

Publisert 25.02.2005 13:57.
SE OGSÅ:
Det sier statsministerens talsmann, Steingrimur Ólafsson til NTB.

Det har vakt oppsikt på Island at regjeringspartiet Framsóknarflokkurin i sitt programdokument til landsmøtet skriver at partiet skal gå inn for forhandlinger om EU-medlemskap i denne valgperioden og at resultatet skal legges fram til folkeavstemning i forbindelse med Alltingsvalget våren 2007.

EU-debatten ulmer i EFTA-landene Island, Norge og Liechtenstein, her representert i et foto med deres utenriksministere fra november 2003. (Arkivfoto: AP/Scanpix)

Nevner ikke

Statsministerens parti Framsóknarflokkurin, som kan sammenlignes med det norske Senterpartiet, åpnet sitt tre dager lange landsmøte i Reykjavik fredag.

– Statsministeren nevner ikke EU eller forhandlinger i sin offisielle tale til landsmøtet, sier Steingrimur Olafsson til NTB, og gjør det dermed klart at det ikke er partiledelsen som har framlagt saken på landsmøtet.

– Enkelte medlemmer av partiet vil ha en diskusjon på landsmøtet om vi skal gå inn i forhandlinger med EU, og det er ikke første gang vi har hatt det som tema, sier han som forklaring på hvorfor den oppsiktsvekkende opplysningen er kommet inn i programdokumentet foran møtet.

Ólafsson sier statsministerens posisjon er at partiet skal diskutere alle slike saker, men at regjeringen han er statsminister for etter avtale mellom koalisjonspartiene, ikke har forhandlinger med EU på dagsordenen. Å ta EU-saken opp ville være et brudd på avtalen.

Imot EU

Det største partiet i regjeringskonstellasjonen, utenriksminister David Oddssons konservative Selvstendighetspartiet, er imot at Island skal inn i EU. Statsminister Ásgrímsson blir oppfattet som at han er langt mer på glid i saken, men har aldri sagt noe tydelig om sitt standpunkt.

Islands statsminister Halldór Ásgrímsson i samtale med sin italienske kollega Silvio Berlusconi. (Arkivfoto: AP/Scanpix)
– Hans posisjon er at alle store saker skal snakkes om. Vi kan ikke innta noen holdning i saker uten å snakke om dem på forhånd, sier Steingrimur Ólafsson.

Ólafsson sier EU-saken vil bli et diskusjonstema i løpet av landsmøtet, og at statsministeren sannsynligvis vil ta ordet.

– Kommer det noen konklusjon om hva som blir partiets offisielle synspunkt i EU-saken?

– Jeg er ikke sikker på det, men jeg tror den blir oversendt en komité hvor den blir diskutert det neste året, sier Ólafsson.

(NTB)

LENKER

SISTE SAKER OM EU
 

Østerrike i EUs førersete

Foto: Thierry Roge/Reuters/Scanpix Økonomisk vekst, ny utvidelsesrunde og ny debatt om EUs framtid er blant Østerrikes prioriteringer som EU-formann.

Leder EU-kommisjonen

Portugiseren José Manuel Durão Barroso og hans mannskap har inntatt EU-kommisjonens kontorer i Brussel. Les mer om EU-kommisjonen her.

EUs grunnlovstraktat

EUs nye grunnlovstraktat ligger død etter det franske og nederlandske "nei". Her ser du hva de sa nei til.

Lenker videre

Her finner du de beste lenkene til EUs institusjoner, ja- og nei-siden, massemedier etc.

25 land i samme sal

Belgiske Frederique Ries er en av de 732 som ble valgt inn i EU-parlamentet i juni i fjor. Les om EU-parlamentets makt og sammensetning her.
10 SISTE NYHETER
10 SISTE UTENRIKS
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no