Det sier statsministerens talsmann, Steingrimur Ólafsson til NTB.
Det har vakt oppsikt på Island at regjeringspartiet Framsóknarflokkurin i sitt programdokument til landsmøtet skriver at partiet skal gå inn for forhandlinger om EU-medlemskap i denne valgperioden og at resultatet skal legges fram til folkeavstemning i forbindelse med Alltingsvalget våren 2007.
 |
EU-debatten ulmer i EFTA-landene Island, Norge og Liechtenstein, her representert i et foto med deres utenriksministere fra november 2003. (Arkivfoto: AP/Scanpix) |
Nevner ikke
Statsministerens parti Framsóknarflokkurin, som kan sammenlignes med det norske Senterpartiet, åpnet sitt tre dager lange landsmøte i Reykjavik fredag.
– Statsministeren nevner ikke EU eller forhandlinger i sin offisielle tale til landsmøtet, sier Steingrimur Olafsson til NTB, og gjør det dermed klart at det ikke er partiledelsen som har framlagt saken på landsmøtet.
– Enkelte medlemmer av partiet vil ha en diskusjon på landsmøtet om vi skal gå inn i forhandlinger med EU, og det er ikke første gang vi har hatt det som tema, sier han som forklaring på hvorfor den oppsiktsvekkende opplysningen er kommet inn i programdokumentet foran møtet.
Ólafsson sier statsministerens posisjon er at partiet skal diskutere alle slike saker, men at regjeringen han er statsminister for etter avtale mellom koalisjonspartiene, ikke har forhandlinger med EU på dagsordenen. Å ta EU-saken opp ville være et brudd på avtalen.
Imot EU
Det største partiet i regjeringskonstellasjonen, utenriksminister David Oddssons konservative Selvstendighetspartiet, er imot at Island skal inn i EU. Statsminister Ásgrímsson blir oppfattet som at han er langt mer på glid i saken, men har aldri sagt noe tydelig om sitt standpunkt.
 |
Islands statsminister Halldór Ásgrímsson i samtale med sin italienske kollega Silvio Berlusconi. (Arkivfoto: AP/Scanpix) |
– Hans posisjon er at alle store saker skal snakkes om. Vi kan ikke innta noen holdning i saker uten å snakke om dem på forhånd, sier Steingrimur Ólafsson.
Ólafsson sier EU-saken vil bli et diskusjonstema i løpet av landsmøtet, og at statsministeren sannsynligvis vil ta ordet.
– Kommer det noen konklusjon om hva som blir partiets offisielle synspunkt i EU-saken?
– Jeg er ikke sikker på det, men jeg tror den blir oversendt en komité hvor den blir diskutert det neste året, sier Ólafsson.
(NTB)