Hopp til innhold

EU vil bedre forholdet til Latin-Amerika

EU varsler gjenoppbygging av forholdet til Latin-Amerika i et forsøk på å gjøre seg mindre avhengig av Kina og samtidig øke innflytelsen i regionen.

– Noen ganger har dette partnerskapet blitt tatt for gitt eller til og med forsømt, sa EUs utenrikssjef Josep Borrell onsdag da EU presenterte sin plan for å styrke forholdet til Latin-Amerika.

EUs bånd til regionen har vært preget av en feilslått fullføring av en omfattende handelsavtale med Mercosur-gruppen, som består av Argentina, Brasil, Uruguay og Paraguay, etter to tiår med forhandlinger.

I tillegg har det vært uoverensstemmelser med viktige regionale aktører som Brasil når det gjelder Russlands invasjon av Ukraina og konsekvensene av krigen.

Men neste måned skal EU-ledere holde det første toppmøtet med sine motparter fra Latin-Amerika og Karibia siden 2015.

Fremstøtet frontes av Spania, som overtar EU-kommisjonens seks måneder lange formannskap neste måned og som har sterke bånd til deler av Latin-Amerika som går tilbake til kolonitiden.

EUs nye strategi går ut på å få gjennomført Mercosur-handelsavtalen, åpne opp for finansiering av infrastrukturprosjekter, og gjennomføre mer regelmessige toppmøter.

EU ser på Latin-Amerika som en viktig potensiell kilde til råmaterialer som EU i dag er avhengig av Kina for å få tilgang til.

– Krigen i Ukraina har også åpnet øynene våre for nødvendigheten av å samarbeide med pålitelige partnere og for å spre forsyningskjedene våre, sier EUs handelskommissær Valdis Dombrovskis.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no