EU-flag
Foto: Tony Gentile / Reuters

EU

Oppsummert

Den Europeiske Union (EU) har 27 medlemsstater som er knyttet til et tett økonomisk og politisk samarbeid. Unionen vokste fram av et handelssamarbeid som skulle hindre en ny konflikt mellom Frankrike og Tyskland etter den andre verdenskrig.

 • Intet forbud mot flatehogst

  I dag kom EU-kommisjonen med sitt forslag til skogstrategi. Det blir ikke noe forbud mot flatehogst, kun anbefalinger om å unngå det.

  En lekket versjon av strategien foreslo forbud mot flatehogst, fordi kommisjonen mener det ikke er bærekraftig. Forslaget fikk kraftig motbør fra skogland som Sverige og Finland.

  EUs skogstrategi er ikke del av EØS-avtalen, men norsk skogindustri kan likevel bli påvirket av den retningen skogindustrien i Europa tar.

 • Norge mer grønt på smittekartet

  Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) har oppdatert smittevernkartet. Flere deler av Norge er nå grønt, blant annet er fylkene Troms og Finnmark, Trøndelag og Agder grønne. Rogaland det eneste fylket som fremdeles er oransje. Forrige uke var alle fylkene nevnt oransje.

  Flere deler av Danmark har gått fra grønne til oransje og Regionen Hovedstaden er nå rød. Värmland i Sverige gikk fra oransje til grønn.

  kart
  Foto: ECDC
 • EU: Arbeidsgivere kan forby hijab

  EU-domstolen avsa torsdag kjennelse om at arbeidsgivere kan forby synlige religiøse eller politiske symboler som hijab.

  Men i sin kjennelse sier domstolen også at domstolene i EUs 27 medlemsland må vurdere om et forbud er basert på et «genuint behov» fra arbeidsgiverens side, skriver NTB.

  De må også ta i betraktning den ansattes rettigheter, inkludert nasjonal lovgivning om religionsfrihet.

 • Polsk reform strider mot EUs lover

  Et disiplinærkammer i Polens høyesterett for å vurdere dommeres praksis strider mot EUs lover, slår EU-domstolen fast, melder AP.

  Kjennelsen kommer etter at forfatningsdomstolen i Polen gjorde det klart at kjennelser fra EU-domstolen om disiplinærkammeret er i strid med den polske grunnloven.

 • Frykter handelskrig med klimatoll

  EUs planer om en egen klimatoll kan skape store gnisninger i det globale handelsmarkedet, advarer lederen i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, før EU-kommisjonen legger fram sin store klima-lovpakke «Fit for 55» onsdag.

  – Det er en X-faktor her, og det er om store økonomier som USA og Kina kommer til å akseptere en klimatoll. I verste fall kan tollen utløse en form for handelskrig, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, ifølge NTB.

Tysklands forbundskansler Merkel og Sveriges statsminister Löfven holder felles pressekonferanse. Löfven kan også bli spurt om samtalene som finner sted i Stockholm mellom den nord-koreanske og den svenske utenriksminister, det spekuleres i om samtalene handler om et mulig toppmøte i USA og Nord-Korea.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no