Hopp til innhold
EU-flag
Foto: Tony Gentile / Reuters

EU

Oppsummert

Den Europeiske Union (EU) har 27 medlemsstater som er knyttet til et tett økonomisk og politisk samarbeid. Unionen vokste fram av et handelssamarbeid som skulle hindre en ny konflikt mellom Frankrike og Tyskland etter den andre verdenskrig.

 • EU foreslår å utsette klimareguleringer for landbruket

  EU-kommisjonen foreslår at landbruket skal være midlertidig fritatt for regler om vekstskifte og krav om brakk jord, på grunn av den globale matkrisen.

  Reglene det gjelder skulle egentlig tre i kraft fra 2023, og vil medføre strengere miljøkrav for landbruket. Blant annet skal man etter planen innføre krav om at bønder må veksle på hva de gror fra år til år, for å beskytte jordsmonnet.

  I tillegg skal det innføres et krav om at 4 prosent av dyrkbar jord ikke skal dyrkes, men istedenfor ligge brakk eller brukes til blomster eller hekker for å støtte opp om det biologiske mangfoldet.

  I forbindelse med krigen i Ukraina, som har sørget for store vanskeligheter med matforsyningen i verden, har man nå vedtatt å utsette innføringen av disse reglene på midlertidig basis. Det skjer etter forespørsel fra flere medlemsland, heter det i en uttalelse fra EU-kommisjonen. (NTB)

 • Lagarde: Uønsket høy inflasjon

  Inflasjonen i eurosonen vil i en tid være uønsket høy, sier Christine Lagarde, sjef for den europeiske sentralbanken, på en pressekonferanse.

  Lagarde sier ifølge AFP at effekten av høy inflasjon og økt usikkerhet på grunn av Russlands krig i Ukraina har en dempende effekt på økonomien.

  Sentralbanken kunngjorde i dag at styringsrenten i eurosonen heves med 0,5 prosentpoeng.

 • Sverige og Finland møter Tyrkia i Madrid

  Sveriges statsminister Magdalena Andersson og Finlands president Sauli Niinistö skal ha et møte med Tyrkias president i forbindelse med Nato-toppmøtet i Madrid.

  Møtet finner sted tirsdag, opplyser president Recep Tayyip Erdogans talsperson Ibrahim Kalin til tyrkiske medier.

  Tyrkia har stilt en rekke krav til Sverige og Finland og vil ifølge Erdogan motsette seg at de får Nato-medlemskap før disse kravene er innfridd.

  (©NTB)

 • Moldova og Ukraina godkjent som EU-kandidatland

  Ifølge Reuters sier Charles Michel at EU har godkjent Ukraina og Moldova som kandidater til å bli medlemmer av unionen.

  Det skjedde under et EU-toppmøte i Brussel i dag.

  For få måneder siden var det ingenting som tilsa at de to landene ville få kandidatstatus i nærmeste framtid.

  – Dette er unikt og historisk, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, ifølge Reuters.

  Både Ukraina og Moldova må gjennomføre en rekke reformer, både i kampen mot korrupsjon og i rettsvesenet, for at drømmen om EU-medlemskap skal bli virkelig.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no