ETA
Foto: Ander Gillenea / AFP

ETA og Spania

Oppsummert

Den baskiske seperatistgruppen ETA har kjempet en væpnet kamp i flere tiår for å opprette en selvstendig stat nord i Spania og sørvest i Frankrike.

 • Rajoy: – ETA slipper ikke unna

  Spanias statsminister Mariano Rajoy sier at den baskiske separatistgruppa ETA ikke slipper unna straffeforfølgelse selv om den nå oppløser seg selv. – ETA kan kunngjøre at de forsvinner, men det kriminelle de har gjort, forsvinner ikke, sier Rajoy.

 • Spansk avis: ETA er lagt ned

  Den baskiske separatistgruppa ETA kunngjør i et brev til en spansk avis at den har «oppløst alle sine strukturer».

 • ETA la igjen flere kasser med våpen

  Den baskiske separatistgruppen ETA har levert fra seg kasser med våpen i Frankrike, melder NTB. De har kjempet en væpnet kamp for en uavhengig baskisk stat i flere tiår, men det er nå ventet at de vil erklære at gruppen legges ned.

 • ETA-leder pågrepet i Frankrike

  Fransk politi har pågrepet den fungerende lederen av den baskiske separatistgruppen ETA, spanske Mikel Irastorza. ETA kunngjorde i 2011 at de ikke lenger ville føre en væpnet kamp. Over 800 mennesker er drept siden ETA grep til våpen i 1968.

 • Anklages for drap og kidnappinger

  En spansk dommer har anklaget fem tidligere ledere av den væpnede baskiske separatistbevegelsen ETA for forbrytelser mot menneskeheten. Anklagene dreier seg om drap på 12 personer og angrep utført av gruppen etter 2004, melder The Guardian.

  ETA annonserer at dei legg ned våpna.
  Foto: - / Afp

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no