Hopp til innhold
- Undated file photo of the ferry M/S Estonia which sank on the night of tuesday 27.
Foto: Lehtikuva / NTB scanpix

Estonia-forliset i 1994

Oppsummert

852 mennesker omkom da passasjerferja «Estonia» forliste i Østersjøen i 1994. Det er fortsatt uenighet om årsaken til forliset.

 • Hullet i Estonia større enn tidligere kjent

  Hullet i det forliste passasjerskipet Estonias skrog er større enn det som har vært kjent tidligere, viser nye undersøkelser av skipsvraket.

  Hullet har blitt vurdert til å være rundt 22 meter langt, men har vist seg å faktisk være mer enn 40 meter langt og minst seks meter bredt, ifølge leder for den estiske havarikommisjonen Rene Arikas.

  I juni ble det igangsatt nye undersøkelser av Estonia som sank i Østersjøen i 1994. (NTB)

 • Oljesøl i Østersjøen fra vraket etter Estonia

  et renner olje fra vraket etter passasjerskipet Estonia som sank i Østersjøen i 1994, ifølge den finske kystvakten.

  Små mengder olje har lekket ut av vraket tidligere, men nå har lekkasjen tydelig økt, ifølge Kystvakten. De sier at lekkasjen trolig skal være lett fyringsolje, og for å bekrefte dette har Grensevakten tatt en prøve av stoffet.

  Grensevakten sier de vil iverksette kontrolltiltak med andre myndigheter dersom lekkasjen fortsetter.

  Onsdag ble det oppdaget et stort utslipp i Østersjøen. Den finske kystvakten sa søndag at dette utslippet ikke kommer fra Estonia-vraket, men at påtalemyndigheten i Sverige etterforsker saken foreløpig som miljøkriminalitet. (NTB)

 • «Estonia»-dykk må behandlast på nytt

  Lagmannsretten i Vest-Sverige har avgjort at det er svensk lov som gjeld for to personar som er tiltalt for å ha gjort dykk ved vraket av «Estonia». Bileta av vraket gjer at forliset frå 1994 blir undersøkt på nytt. Men staden der vraket ligg er verna av lov om gravferd, som gjorde at to svenskar i filmteamet blei tiltalt. Göteborg tingrett frikjende dei tiltalte fordi dykka blei gjort frå eit tysk skip, og lova om gravferd ikkje gjeld i Tyskland. No gjer avgjerda i lagmannsretten at tingretten må behandle saka på nytt, melder NTB.

 • Ny Estonia-rettssak

  Ankesaken mot skaperne av Estonia-dokumentaren begynner i en svensk lagmannsrett tirsdag. To av filmskaperne anklages for å ha forstyrret gravfreden.

  Bakgrunnen er at journalisten Henrik Evertsson og vrakeksperten Linus Andersson sendte en dykkerrobot ned for å filme vraket av passasjerfergen Estonia i september 2019. Videobildene ble siden brukt som en del av dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt».

  Dokumentaren handler om Estonia-forliset i Østersjøen i september 1994. 852 personer omkom i det som var et av de verste skipsforlisene i det 20. århundre. Bare 137 passasjerer og mannskap ble reddet. Dokumentaren viste fram bilder av et tidligere ukjent hull i skroget.

  Ettersom vraket er vedtatt fredet av svenske myndigheter, mener den svenske statsadvokaten at de har brutt gravfreden.

  «Fra Estonia – funnet som endrer alt» Dplay / Monster
  Foto: Fra Estonia – funnet som endrer alt / Dplay / Monster
 • Berggrunn kan forklare skader på skrog

  En ny rapport viser at berggrunnen MS Estonia hviler på, kan forklare skadene og hullene på skroget, skriver SVT. Flere steder stikker fast berggrunn opp ved vraket. Det er for tidlig å dra noen slutninger ifølge havarikommisjonen.

  Funnene presenteres på en pressekonferanse i formiddag.

  - Undated file photo of the ferry M/S Estonia which sank on the night of tuesday 27.
  Foto: LEHTIKUVA / NTB scanpix

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no