Hopp til innhold
- Undated file photo of the ferry M/S Estonia which sank on the night of tuesday 27.
Foto: Lehtikuva / NTB scanpix

Estonia-forliset i 1994

Oppsummert

852 mennesker omkom da passasjerferja «Estonia» forliste i Østersjøen i 1994. Det er fortsatt uenighet om årsaken til forliset.

  • Baugrampen fra Estonia er hentet opp fra sjøen

    Den tolv tonn tunge baugrampen fra Estonia er berget. Den kan bli viktig for å finne ut hvorfor passasjerferja sank i 1994.

    Opprinnelig skulle skipsdelen hentes opp rundt lunsjtider mandag, men arbeidet ble utsatt fordi den måtte graves ytterligere fram for ikke å bli ødelagt.

    Ved 2-tiden natt til tirsdag var imidlertid baugrampen berget, melder nyhetsbyrået TT.

    Den skal nå fraktes til Estland for undersøkelser. (NTB)

  • Norsk selskap skal dykke ved Estonia-vraket

    I juli skal det norske selskapet Reach Subsea utføre nye dykk ved vraket av M/S «Estonia» i Østersjøen.

    MS Estonia var på vei fra Estlands hovedstad Tallinn til Stockholm med 989 personer om bord da den sank i åpen sjø natt til 28. september 1994. 852 mennesker døde i det som er den verste skipskatastrofen i fredstid i Norden. Kun tre av de ni nordmennene som var om bord, overlevde forliset.

    Målet til Reach Subsea er å få filme bildekket på fergen, og heve den såkalte baugrampen. Det for å få et tydeligere bilde av forholdene, opplyser utredningsleder og fungerende sjef for den svenske havarikommisjonen, Jonas Bäckstrand.

    (NTB/TT)

  • Svenske journalistar ankar Estonia-dom til svensk høgsterett

    Dei to svenske journalistane som er dømde for å ha brote gravfreden ved vraket av Estonia ved å ha filma det, ankar dommen, melder Journalisten.

    Journalist Henrik Evertsson og vrakekspert Linus Andersson vart i lagmannsretten i mars kjent skuldige i brot på gravfreden og idømt 80 dagbøter.

    Dei to ankar no dommen til svensk høgsterett.

    – Det er ein del punkt i anken som berører journalistikk, skriv Evertsson til det norske bransjebladet.

    I 2019 filma Evertsson og Andersson vraka til dokumentarfilmen «Estonia – funnet som endrer alt». I arbeidet med dokumentaren fann journalistane eit stort og tidlegare ukjent hol i skroget på vraket.

    852 menneske omkom då Estonia forliste i Austersjøen i 1994. Seks nordmenn var blant dei døde. (NTB)

  • Skjerpet straff for filming av Estonia-vraket

    De to svenske journalistene som er dømt for å ha brutt gravfreden ved vraket av Estonia ved å ha filmet det, får skjerpet straffen.

    Begge to er i hovretten for Vest-Sverige i Göteborg, dømt til 80 dagbøter. Domstolen tilsvarende lagmannsretten i Norge oppjusterer straffen fra 40 dagbøter.

    I 2019 filmet journalisten Henrik Evertsson og vrakeksperten Linus Andersson vraket til dokumentarfilmen «Estonia – funnet som endrer alt».

    I arbeidet med dokumentaren fant de et stort og tidligere ukjent hull i skroget på vraket. 852 mennesker omkom da Estonia forliste i Østersjøen i 1994. (NTB)

  • Ingen tegn på eksplosjon på Estonia

    Havarikommisjonene i Sverige, Finland og Estland presenterte mandag sine foreløpige konklusjoner etter nye undersøkelser ved passasjerferja Estonia.

    Det ble satt i gang nye undersøkelser etter Discovery-dokumentaren fra 2020, «Estonia - funnet som endret alt», som viste skader på styrbord side av forliset.

    Men ifølge kommisjonens rapport er det ingen spor av noen kollisjon med et annet fortøy, eller tegn på en eksplosjon, melder SVT.

    Etterforskerne konkluderer med at «Estonias» skader samsvarer med fjellformasjonene på bunnen, og ser ingen grunn til å stille spørsmål ved konklusjonene i rapporten skrevet i 1997.

    852 personer omkom da Estonia sank i 1994.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no