Hopp til innhold

ESA tilbakeviser Vedum-påstand om lønnsstøtte

Regjeringen kunne ikke gi mer i lønnsstøtte uten å komme i strid med EUs konkurranseregler, hevder finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Det tilbakevises av ESA.

Lønnsstøtteordningen har blitt møtt med kraftig kritikk etter at den ble lagt fram fredag. For dårlig, mener både NHO, Virke og en rekke bedrifter.

Lørdag uttalte Vedum til Dagsrevyen at regjeringen ikke har mer å gi til kokker, servitører og andre i servicenæringen på grunn av EØS-avtalen.

– Vi har sjekket med ESA om vi kunne gå høyere. Problemet ved å gå enda høyere er at da kunne ordningen ha kommet i strid med EUs konkurranseregelverk. Da hadde vi risikert at det ble null. Så vi har dratt det så langt vi kan, sa finansministeren.

Lønnsstøtten gis til virksomheter som kan dokumentere et omsetningsfall på minst 20 prosent på grunn av strenge smittevernregler. Men det er satt et tak på 30.000 kroner i støtte til hver ansatt.

Det taket er det imidlertid regjeringen selv som har bestemt, påpeker kommunikasjonssjef Jarle Hetland i ESA, som er tilsynsorganet til EØS.

18. november kom et nytt midlertidig rammeverk for statsstøtte som gjelder for covid-rammede bedrifter i EØS-landene på plass. Dette gir statene relativt vide rammer for å støtte bedrifter og disses ansatte, opplyser Hetland til NTB.

– Innunder regelverket kan det gis støtte på inntil 80 prosent av lønna i en lønnskompensasjonsordning. Hvor stor lønn den enkelte har, er irrelevant, sier han.

Med andre ord er det ikke noe i EØS-regelverket som hadde hindret regjeringen i å gi mer.

– Vi har hatt en dialog med Norge om det handlingsrommet som ligger i det midlertidige rammeverket, og står parat til vurdere den ordningen regjeringen velger å utforme, sier Hetland.

I et svar til NTB forsvarer Vedum seg med at departementet var i dialog med ESA i forbindelse med utarbeidelsen av ordningen.

– Vi var opptatt av å legge taket i ordningen slik at vi ikke brøt statsstøttereglene. Dersom det nå viser seg at ESA har endret sitt syn, vil jeg sette opp et avklarende møte med ESA så raskt som mulig, skriver finansministeren i en epost til NTB.

– Dersom det viser seg at handlingsrommet er større enn den informasjonen vi har sittet med og det som har ligget til grunn, så er regjeringen selvfølgelig åpen for å forsterke ordningen, sier han.

Han påpeker samtidig at lønnsnivået i de mest berørte bransjene, overnatting og servering, er i overkant av 30.000 kroner per måned.

– Det er samtidig viktig å få fram at det ikke er aktuelt å begrense ordningen, så alle bedrifter som nå tenker å trekke permitteringsvarsler, kan fortsatt gjøre det, skriver Vedum. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no