Hopp til innhold

Enova

  • Rekordbeløp fra EU til norsk industri

    EUs innovasjonsfond går inn med et rekordbeløp i norsk industri og næringsliv. 510 millioner Euro, eller 5,7 milliarder norske kroner etter dagens kronekurs, stilles til disposisjon for fem prosjekter i Norge. Det skriver Enova i en pressemelding.

    Enova er et statsforetak eid av Klima- og miljødirektoratet.

    – Den brede støtten fra EUs innovasjonsfond viser at norsk industri og næringsliv er helt i tet på innovasjon og teknologiutvikling, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad i meldingen.

    Selskapene som får støtte er Norway Fortescue Future Industries, FREYR, Vianode, Norsun og Nordic Electrofuel.

    Totalt delte innovasjonsfondet ut 3,6 milliarder Euro til i alt 41 prosjekt.

  • Fjerner elbilfordeler for varebil

    Salg av elektriske varebiler har skutt i været, men nå frykter organisasjoner at utviklingen vil bremse opp. 31. mai er det slutt på støtteordningen på 50.000 til innkjøp av elvarebil som Enova har styrt.

    Så langt i 2023 har 37 prosent av nyregistrerte varebiler i det private næringslivet, vært elektriske.

  • NHO mener Enovas biogass-kutt setter klimasatsingen i fare

    Enova varslet onsdag at støtten til biogasskjøretøy avsluttes 31. mai. NHO mener det vil få konsekvenser for overgangen til det grønne skiftet

    – Med Enovas overraskende kutt, settes hele bransjens satsing på spill, sier næringspolitisk direktør Ole A. Hagen i NHO Logistikk og Transport i en pressemelding.

    Hagen sier det er avgjørende med forutsigbare rammebetingelser når bedrifter skal gjøre kostbare investeringer i det grønne skiftet.

  • Stopp i støtta til biogasskøyretøy

    Enova kuttar støtta til elvarebiler og biogasskøyretøy. Dei understrekar at det viktigaste er at biogassen blir brukt, men meiner at det blir feil å tvinge bruken av han inn i tungtransporten.

    – Avgjerda om å fase ut desse støtteordningane er komplett uforståeleg, og det verkar som Enova er meir oppteke av finanspolitikk i staden for klimapolitikk, seier NLF-direktør, Geir A. Mo.

  • Nordland SV vil ha statlige midler til utslippskutt i kystflåten

    Nordland SV etterlyser statlig støtte til utvikling av el-fartøy og ladeanlegg for å gjøre kystflåten mer klimavennlig.

    Det melder Fiskeribladet.

    Enova har de siste 12 månedene innvilget 110 søknader om batteri i fartøy, men kun 5 av disse er til kystfiske. Ifølge Nordland SV er også denne tilskuddsordningen stoppet uten at gode alternativ er på plass.

    – Det er helt nødvendig at grønne innovasjonsprosjekter får statlige midler slik at de kan bane veg for utslippskutt og næringsutvikling også i distriktene, sier Kurt Atle Hansen i en pressemelding torsdag.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no