Enighet under IAEA-besøk i Iran

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) og iranske myndigheter er blitt enige om videre kameraovervåking på iranske atomanlegg. IAEAs leder Rafael Grossi sa til pressen etter sin reise til Teheran søndag at avtalen åpner opp for videre diplomatiske samtaler.

Han sa at de ikke har kommet fram til en permanent løsning, men at det mest presserende problemet iallfall var løst, siden iranerne tillater IAEA å beholde sine kameraer i atomanleggene. Grossi hadde søndag møter med iranske myndigheter i Teheran og traff blant andre Mohammad Eslami, som er iransk visepresident og leder for landets atomenergiorganisasjon.

Partene ble enige om at IAEA kan få sette inn nye minnekort i kameraene på atomanleggene, ifølge Eslami. Men Iran vil fortsatt ikke utlevere minnekortene. Inntil videre befinner de seg på atomanleggene.

Målet med overvåkingen er å forsikre omverdenen om at Iran ikke forsøker å utvikle atomvåpen. IAEA har nylig kritisert Iran og opplyst at landet har økt sine lagre av anriket uran. Det pågår internasjonale samtaler om å gjenopplive den internasjonale avtalen om Irans atomprogram, som USA trakk seg fra i 2018. Samtalene har imidlertid gått trått den siste tiden.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no