Hopp til innhold
Elfenbenskysten Didier Drogba
Foto: THIERRY GOUEGNON / Reuters

Elfenbenskysten

  • Tidligere statsminister avslutter eksil

    – Jeg kunngjør her og nå at jeg avslutter mitt eksil fordi det er tøft for meg å bo langt unna mitt og mine forfedres afrikanske land.

    Det sier Guillaume Soro i en uttalelse på sosiale medier, ifølge AFP.

    Guillaume Soro var statsminister i Elfenbenskysten fra 2007 til 2012, men ble uvenner med president Alassane Ouattara i 2019.

    Soro valgte å reise i eksil da presidenten anklaget ham for å ha dannet et sivilt og militært opprør. I 2021 ble Soro dømt til livstid i fengsel av en domstol i hjemlandet, for å ha planlagt et kupp mot presidenten.

    Soro hevder han er uskyldig, men har ikke oppgitt noen dato for å vende hjem.

    Guillaume Soro fotografert i Paris, i januar 2020.
    Foto: LIONEL BONAVENTURE / AFP
  • Sju døde da bygning kollapset i Elfenbenskysten

    Sju personer mistet livet da en seks etasjer høy bygning som var under oppføring, raste sammen i Elfenbenskysten.

    Ulykken skjedde i landets største by, Abidjan, ved 12-tiden fredag. Bygningsarbeiderne hørte at bygget slo sprekker før det begynte å rase rundt dem, sier Jourdin Yoro, som jobbet på stedet.

    – Vi begynte å løpe for å komme oss ut så raskt som mulig. I løpet av 45 sekunder hadde bygningen kollapset, forteller han.

    Lørdag pågikk redningsarbeidet fortsatt. I tillegg til de døde ble ni personer skadd i bygningskollapsen, sier Charles Paolo, som leder brannvesenets innsats på stedet. (NTB-Reuters)

  • Benådede soldater fra Elfenbenskysten tilbake i hjemlandet

    De 46 soldatene som har vært fengslet i Mali siden i fjor sommer, er tilbake i Elfenbenskysten etter å ha blitt benådet av Malis juntaleder.

    Soldatene ankom flyplassen i Abidjan sent lørdag kveld. De hadde på seg uniformer da de kom ut av flyet én etter én, og veivet alle med hvert sitt ivorianske flagg.

    De ble møtt av president Alassane Ouattara før de gikk inn i presidentlosjen på flyplassen der familiene deres ventet på dem.

    De 46 soldatene ble 30. desember dømt til 20 års fengsel, etter å ha vært fengslet siden juli. Ytterligere tre ble dømt til døden in absentia De ble dømt for å ha forsøkt å undergrave statssikkerheten og for angrep og konspirasjon mot regjeringen.

    Pågripelsene utløste en bitter diplomatisk strid mellom Mali og Elfenbenskysten.

    Alle 49 ble fredag benådet av juntaleder Assimi Goïta i Mali. (NTB)

  • Alle de fengselsdømte soldatene fra Elfenbenskysten er benådet i Mali

    Malis juntaleder har benådet alle de 49 soldatene fra Elfenbenskysten som i forrige uke ble dømt til henholdsvis fengselsstraffer og dødsstraff.

    – Oberst Assimi Goïta har innvilget benådning med full ettergivelse av straffene til de 49 fra Elfenbenskysten som er dømt i det maliske rettssystemet, heter det i en uttalelse fra en talsperson for regjeringen fredag.

    I slutten av desember ble 46 av soldatene dømt til 20 år i fengsel, mens tre som allerede var løslatt ble dømt til døden. De ble dømt for å ha forsøkt å undergrave statssikkerheten og for angrep og konspirasjon mot regjeringen.

    Alle ble pågrepet da de ankom flyplassen i Malis hovedstad Bamako i juli. Pågripelsene utløste en bitter diplomatisk strid mellom Mali og Elfenbenskysten. (NTB)

  • Livstidsdommer for medvirkning til terrorangrep i Elfenbenskysten

    Fire menn er dømt til livsvarig fengsel for å ha medvirket til terrorangrepet som rammet en ferieby i Elfenbenskysten for snart sju år siden.

    De fire mennene er kjent skyldige i å ha bidratt med støtte til angrepet, men ingen av dem antas å ha spilt noen sentral rolle. Onsdag falt dommen i en domstol i Abidjan, landets største by.

    19 personer ble drept da tre menn med automatvåpen stormet en strand og angrep hoteller og restauranter ved feriebyen Grand-Bassam 13. mars 2016.

    Det 45 minutter lange blodbadet endte med at de tre angriperne ble drept. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no