Hopp til innhold
Eksplosiver samlet opp i Finnmark
Foto: Forsvaret

Eksplosiver i norsk natur

Oppsummert

En rapport utarbeidet for regjeringen anslår at over 200 000 tonn eksplosiver ligger spredt i norsk natur, og at oversikten er svært mangelfull.

Farlige høyeksplosive granater ble funnet på havbunnen i Bjørvika i Oslo.

Funnet skjedde under arbeidet med den forurensede sjøbunnen utenfor operaen i 2008. Forsvarets forskningsinstitutt mener å flytte eksplosiver uten å gjøre noe mer bare er å flytte problemet.

  • Sportsdykkere fant bombe fra 2. verdenskrig

    Sportsdykkerne Espen Bjelvin og Ronny Olsen fant for kort tid siden en gammel bombe fra krigens dager på 15 meters dyp ved Rognan i Nordland, skriver Avisa Nordland.

    – Vi har nå sendt inn ei bistandsanmodning til Forsvaret, opplyser Salten politidistrikt til avisen.

  • 50 nye eksplosivfunn registrert

    NRK.no-lesere har tipset om nesten 50 eksplosiver i naturen som ikke var blitt registrert av staten, etter at de ble bedt om å markere tipsene på et eget kart. – Vi er veldig takknemlige, sier seksjonssjef Thomas Hartnik i Klima- og forurensningsdirektoratet. Han sier de vil følge opp informasjonen. Les mer her.

    Har du tips? Klikk her.

  • Sprengstoff så farlig at miljøhensyn ble satt til side

    Sprengstoffet som ble funnet i Bjørvika i Oslo ble vurdert så farlig at Klima og forurensingstilsynet. KLIF, raskt nedvurderte miljøkonsekvensene, og godttok en nøddumping. Det var under rensingen av sjøbunnen rundt Bjørvika at det ble funnet høyeksplosive granater. I stedet for å ufarliggjøre sprengstoffet, ble det bare flyttet litt lenger ut og dumpet på nytt.

  • - Kan ikke overprøve flytting av eksplosiver

    Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Ola Elvestuen, sier at Oslo kommune verken kan eller vil overprøve beslutningen om å flytte høyeksplosive granater lenger ut i Oslofjorden. Granatene ble funnet på havbunnen i Bjørvika i Oslo i 2008, men ble bare dumpet litt lengre ut på dypere vann. – Det ble oppfattet som risikofylt å gjøre dette på en annen måte, sier Elvestuen.

I ettermiddag ble den første av totalt 15 miner fra det tyske krigsvraket utenfor Søgne sprengt av forsvaret. Alle eksplosiver i vraket sprenges, slik at sportsdykkere går en trygg sommer i møte.

Her sprenges minen fra 2. verdenskrig

Flere soldater har blitt syke etter opprydningen av flere tonn tyske granater i Harstad, som NRK fortalte om i går. Arbeidet er stoppet med umiddelbar virkning onsdag.
Lederen for arbeidsgruppa som har sett på ansvar og håndtering av eksplosivene i norsk natur er veldig klar i sitt råd om du oppdager noe: – Ring politiet!

Hvis du finner eksplosiver: – Ikke rør, ring politiet

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no