Eksperter støtter koronapille

Et panel av helseeksperter utnevnt av den amerikanske regjeringen har vedtatt å stille seg bak bruk av Mercks koronapille Lagevrio, skriver AFP/NTB. Støtten gjelder for høyrisikopasienter som har fått symptomer på koronasykdom mindre enn fem dager før eventuell medisinering.

13 av paneldeltakerne stemte for godkjenning, mens 10 stemte mot. Den smale marginen reflekterer bekymringene rundt effekten av pillen, og frykt for potensielle bivirkninger.

Pillen inneholder virkestoffet molnupiravir som må vurderes av den amerikanske smittevernetaten CDC før den eventuelt kan tas i bruk.

Merck la forrige uke fram resultater der det het at pillen reduserer risikoen for død og innleggelse for høyrisikogrupper med rundt 30 prosent. I starten av oktober sa selskapet at risikoen kunne halveres.

Mercks pille er ikke godkjent av det europeiske legemiddelverket EMA, men EMA har åpnet for nødbruk av pillen i påvente av en endelig, formell godkjenning.

Konkurrenten Pfizer har også utviklet et legemiddel til behandling av covid-19. Det har fått navnet Paxlovid. I en studie har det vist seg lovende, og selskapet mener det muligens kan redusere risikoen for død og innleggelse med opptil 89 prosent. FDA tar trolig stilling til Pfizers legemiddel i løpet av de neste månedene.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no