Hopp til innhold

EgyptAir-styrten forårsaket av sigarett

EgyptAir-styrten som kostet 66 menneskeliv i 2016, ble trolig forårsaket av en brann i cockpiten etter at en sigarett ble fyrt opp, ifølge franske eksperter som har skrevet en 134 sider lang rapport som er omtalt av den italienske storavisa Corriere della Sera.

De to faktorene som førte til styrken var er en lekkasje fra oksygenmasken til kopiloten og at en sigarett ble tent av enten piloten eller kopiloten, heter det i rapporten.

EgyptAir-flyet ble brått borte fra radaren 19. mai 2016 da det var på vei til Kairo fra Paris. Alle om bord, blant dem 40 egyptere og 15 franskmenn, døde da flyet styrtet i Middelhavet.

Egypts samferdselsminister sa tidlig at det trolig var et terrorangrep, og ikke svikt i vedlikeholdet, som førte til at flyet styrten. Franske luftfartsmyndigheter sa imidlertid at flyet sendte automatiske meldinger som tilsa at det var røyk i kabinen og problemer med flyets kontrollsystemer i minuttene før kontakten ble brutt.

De slo i 2018 fast at en brann etter all sannsynlighet oppsto i cockpiten og spredte seg raskt, slik at flyet kom ut av kontroll. Ifølge Corriere della Serra styrker opptak fra flyets taleregistrator de franske ekspertenes hypotese.

Særlig viser de til to knitrelyder fra mikrofonen i kopilotens maske, som ble fanget opp noen minutter før ulykken. Disse indikerer trolig at det var kraftig luftstrøm og at maska var satt i nødmodus, skriver NTB.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no