Befruktet eggcelle i prøverør på laboratorum
Foto: Sang Tan / Ap

Eggdonasjon og assistert befrukting

Oppsummert

Fremskrittspartiet varsler at de vil legge fram forslag i Stortinget om å tillate eggdonasjon og assistert befruktning for enslige. KrF kan dermed ha mistet flertallet som var sikret i Granavoll-avtalen.

 • Vedtok friere eggdonasjon

  Mot stemmene til Sp, Høyre, Venstre og KrF gikk stortingsflertallet torsdag inn for å endre reglene for eggdonasjon.

  Endringen innebærer at lesbiske skal få donere egg til partneren sin, selv om det ikke er noen medisinske grunner til det. Den ene kvinnen i forholdet kan nå donere et egg som befruktes og siden bæres fram av den andre kvinnen – uten at det må være medisinske grunner til det.

 • Skal få gi egg til lesbisk partner

  Lesbiske skal få donere egg til partneren sin selv om det ikke er noen medisinske grunner til det. Det slår et flertall i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget fast. SV, Ap og Frp vil endre loven for å klargjøre at partnerdonasjon er tillatt.

 • 5000 for å donere egg

  Kvinner som skal donere egg vil få rundt 5000 kroner for innsatsen. Helsedepartementet har landet på det laveste av to alternativer for å forhindre at pengene blir en motivasjon. Et flertall i Bioteknologirådet ville gi 10.000 kroner i kompensasjon.

 • Følger egen samvittighet

  Høyres stortingsrepresentant Marianne Synnes fra Ålesund, stemmer mot regjeringsplattformen og følger egen samvittighet i spørsmålet om assistert befruktning for enslige og eggdonasjon. Hun opplyste dette fra Stortingets talerstol i ettermiddag.

  Marianne Synnes Emblemsvåg, Stortingsrepresentant for Høgre
  Foto: Marius André Jenssen Stenberg / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no