Hopp til innhold
May-Britt Moser, Øyvind Arne Høydal og Edvard Moser
Foto: Frida J. Krüger / NRK

Edvard og May-Britt Moser

Oppsummert

Teamet til nobelprisvinnerne Edvard og May-Britt Moser har funnet en ny type hjernecelle. De har oppdaget cellene som gjør at vi klarer å beregne avstand og retning til tingene rundt oss.

  • Ærespris til May-Britt Moser og Edvard Moser

    May-Britt Moser og Edvard Moser har fått pris for fremragende nevrovitenskapelig forskning. Det er Monrad-Khrons legat som har delt ut prisen som i år er på 50 000 kroner. Prisen er kjent som den gjeveste æresprisen i norsk nevrologi.

    Det er professorene i nevrologi i de nordiske landene som foreslår kandidatene. Prisutdelingen fant sted på Norsk nevrologisk forenings årsmøte "Nevrodagene" 15. mars.

    Edvard Moser og May-Britt Moser er professorer i nevrovitenskap og vitenskapelige ledere ved Kavli Institute for Systems Neuroscience. De fikk Nobelprisen i medisin i 2014.

    May Britt Moser og Edvard Moser står inne på Kavli-instituttet iført lab-klær. De smiler til kamera.
  • Flere millioner til Moser-forskning

    Forskerne May-Britt og Edvard Moser i Trondheim får 12 millioner kroner mer i årlig støtte til sin forskning. Betingelsen er at de to nobelprisvinnerne jobber aktivt som forskere ved Kavliinstituttet for nevrovitenskap ved NTNU i Trondheim. Instituttet får tilsammen 28 millioner kroner i offentlig støtte hvert år.

  • Utnevnt til St. Olavs Orden

    Professor May-Britt Moser og Professor Edvard Ingjald Moser blir tildelt Storkorset av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for deres særlig fremragende innsats innen nevrovitenskapelig forskning.

    May-Britt og Edvard Moser
    Foto: Hege Tøndel Jonli / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no