Hopp til innhold
Tilbakekalling av fryst Hamburger Classic og
Big Beef Burger Thick and Juicy
Foto: Nordfjord Kjøtt AS / NTB

E.coli i Noreg

Oppsummert

Mattilsynet fortalde fredag 16.06 at seks personar er påviste smitta av mage-tarmbakterien E. coli. Det er førebels uvisst kva som er smittekjelda.

  • Nordfjord trekker en rekke kjøttprodukter grunnet mistanke om E. coli

    Fredag ettermiddag trekker kjøttprodusenten en rekke produkter fra markedet etter mistanke om E. coli.

    Forrige uke ble et parti med hamburgere trukket fra markedet etter at det var påvist E. coli i partiet. Deler av råstoffet som er brukt i dette produktet er også brukt i flere andre produkter.

    – Med utgangspunkt i et føre var prinsipp tilbakekaller vi nå også alle andre produkter som kan inneholde deler av dette råstoffet. Alle forbrukere som har produkter med disse best før datoene hjemme i fryseren, bes om å kaste dem, skriver Nordfjord.

    Ønsker man refusjon kan man gå tilbake til butikken hvor det er kjøpt. Produktene er solgt i Rema 1000 butikker over hele landet.

    Det skriver produsenten selv i en pressemelding.

    De berørte produktene er:

    *Hamburger Classic 800g frys, med best før dato: 08.03.2024, 09.03.2024, 29.03.2024,30.03.2024, 01.04.2024

    *Prima Hamburger rå 1kg frys, med best før dato: 21.01.2024, 25.03.2024, 30.03.2024, 31.03.2024, 06.04.2024

    *Hamburger Trippel Cheese 800g frys, med best før dato: 26.03.2024

    *Hamburger m/bacon 800g frys, med best før dato: 22.01.2024, 05.02.2024

    *Kjøttdeig 400g Nordfjord, med siste forbruksdag: 21.07.2023

    *Karbonadedeig 400g Nordfjord, med siste forbruksdag: 25.03.2023, 26.03.2023, 28.03.2023, 23.07.2023

    *Kjøttkakedeig 400g Nordfjord, med siste forbruksdag: 15.05.2023

    *Big Beef Burger Thick and Juicy, med siste forbruksdag: 20.07.2023, 22.07.2023

    *Juicy Burger Cheddar og Jalapeno, med siste forbruksdag: 14.05.2023, 15.07.2023 (NTB)

    Tilbakekalling av fryst Hamburger Classic og
Big Beef Burger Thick and Juicy
    Foto: Nordfjord Kjøtt AS / NTB
  • Nordfjord Kjøtt-hamburger – mulig kilde til E.coli-utbrudd

    Hamburgere fra Nordfjord Kjøtt er mistenkt kilde til et pågående E. coli-utbrudd, opplyser Mattilsynet.

    – På grunnlag av mistanke fra Mattilsynet om bakterier i råstoff tilbakekaller Nordfjord Kjøtt AS fryst Hamburger Classic best før 24.03.24 og 25.03.24 og Big Beef Burger Thick and Juicy med siste forbruksdag 16.07.23 etter «føre-var»-prinsippet, opplyser Nordfjord Kjøtt i en pressemelding.

    Produktene som trekkes tilbake har blitt solgt hos Rema 1000.

    Så langt er det meldt om 15 syke i alderen fra under 5 år til 55 år, bosatt over hele landet.

    – Mattilsynet og Folkehelseinstituttet har innhentet informasjon fra de syke personene om hva de har spist, både hjemme og ute, og hva de har vært i kontakt med. Vi har også bedt pasientene om detaljer fra kvitteringer for bedre å vite nøyaktig hva de har handlet, sier Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.

    Mattilsynet skriver at utbruddsetterforskningen fortsetter for å kunne slå fast en sikker smittekilde.

    Folkehelseinstituttet skriver i en pressemelding at de samarbeider med kommuneoverleger, Mattilsynet, og Veterinærinstituttet om den pågående etterforskningen.

    – Det er viktig å gjennomsteke hamburgere, kjøttdeig, kjøttkaker og andre deigprodukter for å forebygge EHEC og andre bakterier som kan gi sykdom fra mat, sier Silje Bruland Lavoll.

    Og legger til:

    – Bakteriene tåler frysing godt, pass på god kjøkkenhygiene både når du håndterer ferske og fryste kjøttprodukter og vask deg godt på hendene etter håndtering.

    NTB/NRK

    u9Y3ZVn7m7Y
    Foto: NTB
  • Mattilsynet: Seks smittet i utbrudd av E. coli – ukjent smittekilde

    Seks personer er påvist smittet av mage-tarmbakterien E. coli. Utbruddet har pågått en tid, men smittekilden er foreløpig ukjent.

    Mattilsynet opplyser at de er blitt informert om utbruddet av Folkehelseinstituttet (FHI). Både Mattilsynet, FHI, Veterinærinstituttet og kommuneoverleger samarbeider nå om å etterforske utbruddet.

    Det er foreløpig uvisst hva som er smittekilden, men det er vanlig at mage-tarmbakterier smitter gjennom matvarer, skriver Mattilsynet.

    – Folkehelseinstituttet har oppdaget et nasjonalt utbrudd med mage-tarmbakterien EHEC. Det er påvist smitte hos 6 personer, bosatt i ulike deler av landet. Utbruddet har gått over tid og smittekilden er foreløpig ukjent, skriver FHI.

    FHI skriver at to av de seks personene ble syke i oktober og november 2022, mens de resterende fire personene ble syke i februar, mars og mai i år.

    – Ingen av dem har utviklet alvorlig sykdom. De er i alderen 14 – 49 år, og fem av dem er menn, forteller de.

    E. coli er en tarmbakterie som forekommer naturlig i tarmen hos dyr og mennesker. Bakteriene er vanligvis ufarlige, men noen varianter av E. coli har egenskaper som gjør at de kan forårsake sykdom, skriver mattilsynet.

    (NRK/NTB)

  • Findus trekker tilbake persille

    Findus trekker tilbake det fryste produktet «Våra finaste persilja» etter funn av E. coli-bakterier. – Det anmodes om at dette produktet ikke konsumeres, og vi ber videre om at det kastes, sier markedsdirektør Malin Valdal Corneliussen i Findus.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no