Hopp til innhold
e-sigarett
Foto: EVA HAMBACH / AFP

E-sigaretter

Oppsummert

Regjeringen går inn for at e-sigaretter skal tillates solgt i Norge. – E-sigaretter vil kunne hjelpe mange å slutte med tobakk, sier stortingsrepresentant Morten Wold (Frp).

 • Regjeringen vil forby smakstilsetninger for e-sigaretter

  For å hindre at unge begynner med e-sigaretter vil regjeringen forby smakstilsetninger og innføre krav om standardisert innpakning.

  – Regjeringen er bekymret for økt bruk av e-sigaretter blant barn og unge. Det er ingen tvil om at bruk av e-sigaretter innebærer helserisiko, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en pressemelding.

  Hun vil forby e-sigaretter og gjenoppfyllingsbeholdere med aroma samt separate beholdere med smakstilsetning ment for e-sigaretter. Med aroma menes klart merkbar lukt eller smak av annet enn tobakk.

  Regjeringen foreslår også blant annet en klargjøring av røykelovens virkeområde i lys av at det har kommet mange nye produkttyper på markedet.

  (NTB)

 • WHO advarer mot e-sigaretter

  E-sigaretter og lignende produkter er helseskadelige og bør reguleres bedre, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). – Der de ikke er forbudt, bør regjeringer innføre passende tiltak for å beskytte befolkningen mot de skadelige effektene, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus om e-sigaretter. I en rapport om tobakksbruk som ble publisert tirsdag, kritiserer også WHO produsentene for å rette seg mot unge brukere.

  I dag er e-sigaretter med nikotin forbudt i Norge, men de vil bli lovlige når tobakksdirektivet trer i kraft, sannsynligvis i begynnelsen av neste år, melder NTB.

 • Mener e-sigaretter ikke har effekt

  Det foreligger ikke nok beviser for at e-sigaretter gjør det lettere å stumpe røyken, konkluderer amerikanske helsemyndigheter. Rundt 20 mennesker er døde og over 1.000 har ifølge helsemyndighetene i USA blitt lungesyke etter bruk av e-sigaretter.

 • Walmart stopper salg av e-sigarette

  På grunn av usikkerheten rundt e-sigarettene som selges i USA, har den amerikanske supermarkedskjeden Walmart bestemt seg for å stoppe å selge dem. Rundt 530 personer har blitt diagnostisert med alvorlige lungeproblemer etter å ha brukt e-sigaretter.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no