Hopp til innhold
Havskilpadde
Foto: Petros Karadjias / AP

Dyrevern

 • Engelsk bulldogg havner i høyesterett

  Høyesterett har besluttet å behandle ankesaken rundt forbud mot å avle hunderasen engelsk bulldogg.

  I 2019 gikk Dyrebeskyttelsen til sak mot Norsk Kennel Klub, to raseklubber og seks oppdrettere for brudd på paragraf 25 i dyrevelferdsloven, som omhandler avl.

  Dyrebeskyttelsen mente avl av engelsk bulldogg og cavalier king charles spaniel burde forbys. Avl av disse hunderasene kan gi dyrene store helsemessige utfordringer, for eksempel med pust, fødsel, hofter, rygg og kneledd.

  Da saken var oppe i Oslo tingrett fikk Dyrebeskyttelsen medhold. Saken ble videre anket til Borgarting lagmannsrett. De endte opp med å forby avl av cavalier king charles spaniel. For bulldoggen konkluderte de med at den fortsatt kan avles frem innenfor lovens minimumskrav.

  Dyrebeskyttelsen anket saken videre til lagmannsretten, som nå har bestemt seg for å behandle saken i løpet av 2023.

  Hund pensjonert for nyttårsfeiringen
  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
 • Reddet hvithval utenfor Molde

  Brannmannskaper fra Nordmøre og Romsdal hjalp søndag en hvithval som hadde viklet seg inn i noe tauverk i Hjelvikbukta i Vestnes i Møre og Romsdal.

  Ifølge 110-sentralen i Møre og Romsdal fikk de melding om at hvithvalen svømte i ring etter å ha viklet seg inn i tauverk. Brannmannskap fra Molde og Vestnes rykket ut i brannbåtene for å hjelpe.

  – Dyret er frigjort fra tauverket og kommet seg videre på sin ferd, skrev 110-sentralen på Twitter klokken 12.54.

  (©NTB)

 • Sea Shepherd har startet opp i Norge

  Miljøorganisasjonen Sea Shepherd starter opp i Norge. Organisasjonen skal jobbe for å forsvare både dyreliv og dyrs habitater langs kystlinjen.

  Etter 46 års internasjonal eksistens Sea Shepherd nå kommet til Norge – som Sea Shepherd Norway.

  En av de største satsingsområdene for miljøorganisasjonen har alltid vært hvalfangst, noe hvalfangstnæringen i Norge fikk kjenne på kroppen på 90-tallet. Da var Sea Shepherd, med grunnlegger Paul Watson i spissen, i konflikt med næringen – blant annet gjennom et antall forsøk på å senke hvalfangstskuter.

  (NTB)

 • Nashornbestanden i Botswana kraftig redusert

  Bestanden av nashorn i Botswana er redusert med ein tredel på fem år. Grunnen er ulovleg jakt, ifølge turistminister Philda Kereng. Ministeren set tala i samanheng med krypskyttarar og auka etterspurnad etter nashorn-horn på den internasjonale marknaden. I nabolandet Sør-Afrika har det vore ein jamn nedgang i krypskyting på nashorn etter auka patruljering i nasjonalparkane.

 • Barnehage blir smådyrmottak

  Etter flere års arbeid skal Dyrebeskyttelsen i Lillestrøm og omegn åpne et smådyrsmottak. Mottakets plassering blir en nedlagt barnehage i Gan i Lillestrøm kommune. Lokalet får de låne gratis av kommunen.

  – Det kommer til å være et sted hvor vi kan ta imot dyrene vi ønsker å hjelpe, sier styreleder Siri Lindsveen i Dyrebeskyttelsen Lillestrøm og omegn.

  Videre forklarer styrelederen at mottaket skal tilby hjelp til dyr som trenger midlertidig plassering, isolasjon eller medisinsk behandling som kanskje ikke er så lett å gjøre i et fosterhjem.

  Dyrene de tar imot er i hovedsak katter, men de vil nå ha større kapasitet for andre smådyr som kaniner, marsvin og fugler. Lindsveen forteller at de ønsker å åpne mottaket før sommeren.

  – Vi håper å få åpnet så fort som mulig, i hvert fall til sommeren. Vi har mye dugnadsarbeid foran oss. Det er jo som nevnt en gammel barnehage, så det er mye som må gjøres der for at det skal være tilrettelagt dyr.

  Dyrebeskyttelsen i Lillestrøm og omegn er drevet av frivillige. Nå håper styrelederen at flere vil bidra.

  – Vi ønsker flere frivillige som kan hjelpe oss med stedet og dyra. Arbeidet vil være alt fra vasking til kos og lek med dyrene. Man kan også besøke mottaket hvis man vil det.

  To marsvin spiser biter av bulrot
  Foto: Unsplash

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no