Hopp til innhold
NOAH aksjonerer for dyrepoliti i Kristiansand
Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Dyrepoliti

Oppsummert

Seks av landets politidistrikt har allerede dyrekrimgrupper, men innen året er omme skal dyrepolitiet være på plass ved alle landets distrikter. Tallet på anmeldelser øker for hvert år.

 • Få straffes for vold mot kjæledyr

  Dyrepolitiet fortviler over at det er for lett å skaffe seg dyr i Norge. De fleste voldssakene mot kjæledyr blir henlagt, fordi eierne ikke kan straffes.

  Mattilsynet har sammen med domstolene myndighet til å frata personer dyreansvar. I 2020 fikk i alt 27 eiere forbud mot å ha kjæledyr.

 • Flere anmelder lovbrudd mot dyr

  Hittil i år har politiet fått 379 anmeldelser for brudd på dyrevelferdsloven. Seks av landets politidistrikt har allerede dyrekrimgrupper, men innen året er omme skal dyrepolitiet være på plass ved alle landets distrikter. Antallet saker som omfatter dyrevelferdsloven har økt, mens færre saker blir henlagt, viser tall fra regjeringen.

 • Flere anmelder lovbrudd

  Politiet har mottatt nær 400 anmeldelser for brudd på dyrevelferdsloven hittil i år. Innen året er omme har alle landets politidistrikter fått dyrepoliti. Mangel på tilsyn og stell og dyr som blir forlatt er blant hovedtyngden av saker som dyrekrimgruppene får inn. I 2020 ble 59,2 prosent av sakene som ble anmeldt, oppklart.

  Kaninene Snipp og Snapp ble reddet av Kaninhjelpen på en rasteplass langs E18 i Grimstad.
 • Dyrepoliti i Finnmark

  Finnmark politidistrikt har fått et eget dyrepoliti. To politibetjenter har fra høsten 2021 ansvar for å etterforske brudd på dyrevelferdsloven i Finnmark.

  Dyrebeskyttelsen i Norge har krevd eget "dyrepoliti". Det er kun Politiet og Mattilsynet som kan bruke tvang overfor eiere eller i situasjoner der dyr lider nød.

 • Får eget dyrepoliti

  Finnmark politidistrikt har fått et eget dyrepoliti. Fra og med 31. august tredde de to dyrevelferdspolitibetjenetene i Finnmark Martine Moore og Nicholas Aase inn i stillingene. De skal etterforske alvorlige brudd på dyrevelferdsloven i hele Finnmark politidistrikt.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no