Hopp til innhold
Åstedsundersøkelse etter drapet på Birgitte Tengs i 1995
Foto: Hugo Bergsaker / VG

Drapet på Birgitte Tengs

Oppsummert

En mann i 50-årene er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs (17) i 1995. Saken går i tingretten i Haugesund. Mannen ble arrestert i 2021 og har sittet i varetekt siden da. Han nekter straffskyld.

 • Vurderer fetterens erstatningssak

  Justis- og beredskapsdepartementet bekrefter overfor NRK at de har mottatt en henvendelse fra Bent Endresen, en av Birgitte Tengs' fetters advokater om et møte som gjelder mulig erstatning. Henvendelsen er til behandling i departementet, men de vil ikke kommentere saken videre.

  Justisminister Emilie Enger Mehl sa i oktober at hun ville se på lovverket som gjorde at fetteren fortsatt var låst til erstatningsdommen etter at han var frikjent for selve gjerningen i lagmannsretten.

  I november i fjor ble han etter 25 år frikjent også for erstatningsdommen.

  Fetterens advokater sier til NRK at de ikke har sendt et krav, men en forespørsel om et møte. Det har de enda ikke fått.

  – Vi har henvendt oss for å se om det er mulig å komme i en dialog basert på det justisministeren uttalte, sier advokat Endresen.

  Endresen vil ikke si noe om størrelsen på erstatningskravet, men sier det vil bli stort.

  – Fetteren har i praksis hatt yrkesforbud i Norge. Han har vært overkvalifisert til flere jobber, og mistet også en jobb han hadde fått etter at han hadde flyttet tilbake fra Spania. Her kan vi nok finne tall på tapt arbeidsinntekt. Men hvordan utmåle en erstatning for å være stemplet av den norske stat som overgriper og drapsmann? sier han.

  Justis- og beredskapsministeren møter PSTs nye sjef
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Framskynder Tengs-dom

  Dommen i rettsaken etter Birigitte Tengs-drapet kommer allerede 6. februar.

  – Dette er positivt. Vår klient ser frem til å få avgjørelsen i saken, sier advokat Stian Bråstein til Stavanger Aftenblad.

  Etter sju uker i Haugaland og Sunnhordland tingrett la aktor i saken, statsadvokat Nina Grande, ned påstand om at mannen som er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs blir dømt til 17 års fengsel.

 • Forsvarsadvokat får betalt etter frifinnelse

  Advokat Arvid Sjødin, som i årevis har bistått fetteren til Birgitte Tengs, venter en større utbetaling fra staten for arbeidet shan har utført gjennom flere tiår. Han har bistått fetteren siden 1995, men først i år frifant Agder lagmannsrett fetteren for erstatningssaken han var dømt til å betale selv om han var frifunnet.

  Sjødin sier til Sandnesposten at han ikke har fått betalt for arbeidet med saken hittil, og at han på et tidspunkt måtte selge huset for å ha råd til å jobbe videre.

  Sjødin har også bistått nylig frikjente Viggo Kristiansen i Baneheia-saken og er svært kritisk til Gjenopptakelseskommisjonen.

  Allerede i fjor avslørte Sjødin at han hadde planer om å skrive bok om begge sakene og bekrefter overfor avisen at han vil starte på boken over nyttår.

  Samtidig sier han at han fremover, sammen med privatetterforskeren Tore Sandberg, skal se på Orderud-saken med friske øyne.

 • Tengs-tiltalte får ordet: Eg har aldri drepe nokon

  – I denne saka har eg sete 486 dagar i varetekt i ei sak eg er uskuldig i, seier 50-åringen frå Karmøy som er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs i 1995.

  Tiltalte seier han har blitt sett i bås og blitt mobba. Han seier han har levd aleine, ofte takka vere seg sjølv og ting han har gjort. Men i denne saka seier han at han er uskuldig, og at tida i varetekt har vore vanskeleg. Han kjenner seg forfølgd og rakka ned på.

  – Eg skammar meg for det eg har gjort, men eg har aldri drepe nokon, seier han.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no