Hopp til innhold
Johny Vassbakk
Foto: Hege Vatnaland / NRK

Drapet på Birgitte Tengs

Oppsummert

Johny Vassbakk ble i Gulating lagmannsrett frifunnet for drapet på Birgitte Tengs (17) i 1995. Retten var delt, men flertallet mente han måtte frifinnes. I tingretten ble han dømt til 17 års fengsel. Vassbakk har hele tiden nektet straffskyld.

  • Tengs-frikjent 53-åring ber om forskudd på erstatning

    Den 53 år gamle mannen som i fjor ble frifunnet for drapet på Birgitte Tengs, ber om to millioner kroner i forskudd på erstatningen han har i vente.

    Karmøy-mannen ble pågrepet 1. september 2021 og satt i varetekt til han ble frifunnet 5. desember i 2023, til sammen 27 måneder.

    Nå har 53-åringen sendt en anmodning til Sivilrettsforvaltningen om utbetaling av to millioner kroner i forskudd på erstatningen fra staten, skriver Aftenposten.

    Ifølge mannens forsvarer, Stian Bråstein, har mannen havnet i en vanskelig situasjon etter mange år med utgifter uten inntekter.

    Stian Bråstein
    Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK
  • Nærmer seg erstatningskrav

    Den 53 år gamle mannen som i lagmannsretten ble frikjent for drapet på Birgitte Tengs, vil kreve erstatning fra staten.

    – Det vil bli fremmet erstatningskrav innen kort tid. Vi arbeider med dette nå. Noe nærmere om størrelsen på beløpet kan vi ikke si noe om, sier advokat Stian Bråstein til Aftenposten.

    Bråstein var en av forsvarerne til 53-åringen.

  • Aftenposten: mannen som ble frikjent for drapet på Birgitte Tengs, krever erstatning

    Den 53 år gamle mannen som ble frikjent for drapet på Birgitte Tengs, krever erstatning fra staten.

    – Det vil bli fremmet erstatningskrav innen kort tid. Vi arbeider med dette nå. Noe nærmere om størrelsen på beløpet kan vi ikke si noe om, sier advokat Stian Bråstein til Aftenposten.

    Bråstein var en av forsvarerne til 53-åringen.

    Mannen ble først dømt til 17 års fengsel i tingretten, men frifunnet og trodd av lagmannsretten i desember. Han hadde da sittet i varetekt siden han ble pågrepet 1. september 2021.

    Flere medier har tidligere identifisert mannen.

    – Han har fått brettet ut sine mest intime hemmeligheter i livet gjennom 40–50 år med navn og bilde. Det er ingen som hadde syntes at det er noe greit. Det er en kjempebelastning, sa Bråstein til avisen rett etter at dommen falt i desember i fjor.

    (NTB)

  • Mor til fetteren til Birgitte Tengs saksøker staten

    Haugaland og Sunnhordland tingrett har satt av fem dager i juni til et erstatningssøksmål fra mor til Birgitte Tengs sin fetter mot Staten ved Justisdepartementet.

    Både fetteren og hans far møtte justisminister Emilie Enger Mehl i mars i fjor, og statsråden lovet da å legge til rette for at et erstatningskrav kunne behandles raskt.

    Disse kravene er ikke avgjort, og søksmålet fra fetterens mor er en del av sakskomplekset. Fetteren til Birgitte Tengs ble i Gulating lagmannsrett i 1998 ble frifunnet for drapet, men likevel dømt til å betale en erstatning til Birgitte Tengs sine foreldre.

    Erstatingsdommen ble først opphevet høsten 2022 av Agder lagmannsrett, noe fetteren hadde kjempet for helt siden dommen falt.

    Ingen av partene ønsker å kommentere saken.

    Haugaland og Sunnhordland tingrett
    Foto: Øystein Otterdal / NRK
  • Riksadvokaten godtar avgjørelsen i Tengs-saken

    Riksadvokaten har i dag godtatt den frifinnende dommen i Tengs-saken fra Gulating lagmannsrett, i tråd med forslaget fra statsadvokatene i Rogaland, skriver etaten i en pressemelding.

    Det er ikke forhold ved lagmannsrettens avgjørelse som gir grunnlag for å anke til Høyesterett, heter det i pressemeldingen.

    Riksadvokaten er øverste leder av påtalemyndigheten, og faglig ansvarlig for all straffesaksbehandling.

    «Lagmannsretten har i dommen pekt på mangler ved påtalemyndighetens etterforskings- og påtalearbeid. Riksadvokaten har naturligvis merket seg kritikken. På bakgrunn av denne, sakens offentlige interesse, dens utfall og betydning for de involverte, vil påtalemyndigheten gjennomføre en evaluering med tanke på å identifisere eventuelle læringspunkter», skriver Riksadvokaten i pressemeldingen.

  • Politimester: Må være større avstand mellom politiet og påtalemyndigheten

    Tirsdag ble Johnny Vassbakk (53) frikjent i Gulating lagmannsrett for drapet på Birgitte Tengs.

    Politimester Kaare Songstad i Vest politidistrikt skriver etter dommen til sine 2500 følgere på X/Twitter.

    – Frifinnelse i Birgittesaken: Dette går ikke lenger. Det må være større avstand mellom politiet og påtalemyndigheten. Nå MÅ vi ta diskusjonen om å skille de to, også organisatorisk. For å skape klarere linjer og avstand mellom de som er involvert i sakens ulike faser, skriver han.

    TV 2 har snakket med andre nestleder i justiskomiteen, Sveinung Stensland (H), som sier dommen er oppsiktsvekkende sterk i sin kritikk av påtalemyndigheten.

    – Det er for mange vanskelig å skille mellom påtalemyndigheten og politiet. Derfor skjønner jeg godt at en politimester ønsker den diskusjonen, og det er en diskusjon jeg ønsker velkommen, sier Høyres stortingsrepresentant til TV 2.

    – Jeg har selv lett etter grunner til hvorfor Norge til forskjell fra alle andre europeiske land har dette samkjørt. Jeg ser ikke helt hvorfor det må være sånn, sier han.

    Politimester Kaare Songstad i Vest politidistrikt står foran TV-kameraer
    Foto: Paul Sigve Amundsen / Paul S. Amundsen
  • Justisministeren etter Tengs-dom: Tar det til etterretning

    – Tankene mine går først og fremst til de etterlatte som etter så mange år fremdeles må leve uten svar, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) til Dagbladet tirsdag kveld.

    Tirsdag ble Johny Vassbakk (53) frikjent for det 28 år gamle drapet på Birgitte Tengs i Gulating lagmannsrett. Han ble også frikjent for oppreisningskravet fra Tengs-foreldrene.

    – Jeg registrerer at lagmannsretten i dag har avsagt dom, og tar det til etterretning. Det er ikke naturlig at jeg kommenterer domstolens avgjørelse, de er uavhengige av meg, sier hun.

    Emilie Enger Mehl står i Stortingshallen. Hun har blondt hår festet bak hodet og har på seg sort- og hvitmønstret jakke. Bak henne er vegger i gult og oransje. Hun har hvit skjorte, som er åpen i halsen. Hun ser til venstre og har et uttrykk som er litt avslappet og litt avventende/spent.
    Foto: William Jobling / NRK
  • Politimesteren: – Vi ønsker Johny Vassbakk alt godt

    Politimester i Sør-Vest politidistrikt, Hans Vik, har ikke lest dommen i Tengs-saken, hvor Johny Vassbakk blir frikjent, ennå.

    Han vil derfor ikke kommentere kritikken påtalemyndigheten har fått. Om etterforskningen i seg selv, sier han følgende:

    – Det å oppklare drap er en av de viktigste oppgavene til politiet. Vi har lagt mye ressurser ned i denne etterforskningen. På et tidspunkt ble Vassbakk siktet. Så har denne siktelsen ledet til en tiltale og en domfellelse, og i dag en frifinnelse. Johny Vassbakk er uskyldig og vi ønsker ham alt godt, sier Vik.

    Hans Vik
    Foto: Øystein Otterdal / NRK
  • Leder i Forsvarergruppen: Frifinnelsen viser at rettssystemet vårt fungerer

    Det sier leder Mette Yvonne Larsen i Forsvarergruppen.

    At Gulating lagmannsrett tirsdag endte med full frifinnelse av Johny Vassbakk etter at han først var dømt til 17 års fengsel i tingretten, mener lederen av Forsvarergruppen i Advokatforeningen viser at rettsvesenet i Norge fungerer slik det er ment.

    – Frifinnelsen viser hvor nøye man skal være beviskravet i straffesaker. Begge fagdommerne i denne saken har også bakgrunn fra påtalemyndigheten, sier advokat Mette Yvonne Larsen til NTB.

    Påtalemyndigheten reiste sak mot Vassbakk etter funn av hans Y-DNA på strømpebuksen til Birgitte Tengs. Under opplesningen av den frifinnende dommen tirsdag var ikke dommerne i lagmannsretten nådige i sin karakteristikk av påtalemyndighetens ensidige etterforskning.

    – Det har vært forsket en del på dette med å gå i bekreftelsesfella, om det har vært tilfelle her, sier Larsen som viser til at Vassbakk i tillegg til å ha fått den belastende tiltalen om drap på Birgitte Tengs mot seg, i tillegg har vært tungt identifisert i mediene i mer enn to år i saken.

    – Det er åpenbart en ekstra belastning, sier Larsen. (NTB)

    Rettssak mot forretningsmannen Christer Tromsdal.
    Foto: Terje Bendiksby / NTB
  • Fetterens far: – Seier for rettssikkerheten

    – Det som skjedde i dag er en seier for rettssikkerheten, sier faren til Birgitte Tengs' fetter til NRK.

    Han ønsker ikke å utdype eller kommentere mer utover det.

    Også Sigurd Klomsæt, den tidligere forsvareren til fetteren, sier dette er en «seier for rettssikkerheten» og «godt forsvarerarbeid».

    – Det er sjelden man hører om bekreftelsesfeller fra dommerhold, sier han om kritikken mot politiet og påtalemyndigheten.

    Tengs' fetter ble to år etter drapet pågrepet og senere tiltalt for drapet.

    Han ble dømt i Karmsund herredsrett (tingretten), men frikjent for straff i Gulating lagmannsrett i 1998.

    I en sivil straffesak ble han dagen etter frifinnelsen likevel utpekt som drapsmann og dømt til å betale erstatning til Birgitte Tengs' foreldre.

    Først i november 2022 ble han frikjent for erstatningskravet.

  • Bistandsadvokat John Christian Elden: Forventer at politiet jobber videre

    Bistandsadvokat for foreldrene til Birgitte Tengs, John Christian Elden, forventer at politiet jobber videre etter frifinnelsen av Vassbakk.

    – Vi forutsetter at politiet fortsetter å jobbe med saken, slik at de om mulig finner en gjerningsperson, sier Elden til pressen etter rettssaken.

    Han forteller at foreldrene til Tengs har vært forberedt på at saken kunne gå begge veier.

    Foreldrene har ennå ikke gitt opp håpet om at det skal komme en løsning i saken.

    – De har alltid et håp. Nå har de hatt et håp om det i 28 år, og de har ennå ikke greid det. Men de håper det vil skje, sier Elden.

    (NTB)

    Torger Tengs, Erik Lea og John Christian Elden
    Foto: Øystein Otterdal / NRK
  • Aktor om frifinnelsen: Anke må vurderes

    Statsadvokat Thale Thomseth kjenner seg ikke igjen i lagmannsrettens påstand om påtalemyndigheten har gått i en bekreftelsesfelle etter frifinnelsen i Tengs-saken

    – Det kjenner vi oss ikke igjen i. Så får vi gå igjennom denne dommen nøye og se hvilke vurderinger de har gjort, sier Thale Thomset til NRK som understreker at retten har delt seg i et mindretall i et flertall

    – Jeg mener påtalemyndigheten hadde gjort grundige vurderinger i forkant. En enstemmig dom i tingretten tilsier at det var riktige vurderinger som ble gjort. Så mener lagmannsretten noe annet, og det må vi bare konstatere. Så må vi også huske at beviskravet i straffesaker er svært strengt, legger hun til.

    Statsadvokat sier at en anke «må vurderes» og at det er riksadvokaten som skal vurdere spørsmålet om anke.

  • Bjørn Olav Jahr om Tengs-frifinnelse: – Jeg er overrasket

    Forfatter og journalist Bjørn Olav Jahr sier at han er overrasket over at Johny Vassbakk er frikjent for drapet på Birgitte Tengs.

    – Jeg er overrasket. Påtalemyndigheten får hard medfart, men jeg må lese dommen grundigere før jeg kan uttale meg mer, sier Jahr til NTB.

  • Vassbakk brast ut i gråt da han fikk frifinnelsen

    Johny Vassbakk brast ut i gråt da dommerne helt til slutt leste opp slutningen.

    Flertallet mener at funnet av små mengder DNA fra Vassbakk på Birgittes strømpebukse ikke nødvendigvis er gjerningsrelevant.

    – Han fikk et emosjonelt sammenbrudd etter at han hørte ordene. Han klarte ikke å stå på beina, sier Vassbakk sin forsvarer, Stian Bråstein.

  • Vassbakk frikjennes for drapet på Tengs

    Flertallet i Gulating lagmannsrett frifinner Johny Vassbakk for drapet på Birgitte Tengs i 1995. Kun to av meddommerne mente han måtte dømmes for drapet i mai 1995.

    Vassbakk har siden han ble pågrepet 1. september 2021 nektet for å ha noe med drapet på Tengs å gjøre.

    Han ble i tingretten dømt til 17 års fengsel. Dommen var enstemmig. Vassbakk anket dommen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no