Hopp til innhold
Politisperring i Tønsberg etter at en person ble skutt på Kilen
Foto: Philip Hofgaard / NRK

Drapet på Bård Lanes

Oppsummert

33 år gamle Bård Lanes døde etter å ha blitt skutt ved Kilen i Tønsberg 20. april 2021. Fire menn er tiltalt i forbindelse med drapet. Rettssaken startet 21. mars.

 • Ber om forvaring for drapstiltalt

  Påtalemyndigheten legger ned påstand om forvaring i 18 år med en minstetid på 12 år for den 27 år gamle mannen som har innrømmet at han skjøt Bård Lanes i Tønsberg i 2021.

  Statsadvokat Andreas Christiansen sa i sin prosedyre i Vestfold tingrett i ettermiddag at 27-åringens rolle i drapet normalt sett ville bli straffet med 18 års fengsel.

  27-åringen er tidligere dømt for likskjending i Spjelkavik, og han ble senest i 2021 dømt etter en voldsepisode i Oslo. I tillegg banket han opp en medfange mens han satt i varetekt i påvente av rettssaken han nå er en del av.

  Statsadvokaten mener det er fare for at 27-åringen skal begå ny voldskriminalitet, og mener derfor at 27-åringen må idømmes en forvaringsstraff.

  I motsetning til en vanlig fengselsstraff kan forvaring forlenges underveis i soningen.

  Statsadvokaten legger ned påstand om fengsel i 16 år for den 33 år gamle mannen som har innrømmet at han var sjåfør på drapskvelden.

  Statsadvokaten mener 31-åringen som er tiltalt for å ha bestilt drapet, bør dømmes til 18 års fengsel.

  Påstanden for den 23 år gamle brasilianske mannen som er tiltalt for medvirkning til drapet, er 16 års fengsel.

  De fire drapstiltaltes forsvarere skal holde sine prosedyrer i neste uke.

 • Sa at drapet var grundig planlagt

  Den 23 år gamle brasilianske mannen som er en av de fire tiltalte etter drapet på Bård Lanes, ble infiltrert av utenlandske politiagenter.

  Etter at den ene agenten vant 23-åringens tillit, fortalte brasilianeren om drapet på Lanes.

  Han forklarte blant annet at Lanes skulle utsettes for vold, men at det endte med drap etter at Lanes hadde kommet med trusler mot en medtiltalt 31-åring, sier statsadvokat Andreas Christiansen i sin prosedyre der han ber retten dømme alle de fire tiltalte for drapet.

  23-åringen trodde agentene tilhørte et kriminelt miljø han fikk tilbud om å være med i. Under samtalene med den ene agenten sa han blant annet at drapet i Tønsberg var planlagt ned til den minste detalj.

  Bruken av de hemmelige agentene har vært omstridt, men etter en prosess som endte i Høyesterett, fikk påtalemyndigheten til slutt tillatelse til å bruke den hemmelige etterforskningen som bevis under rettssaken i Vestfold tingrett.

  23-åringen nekter straffskyld for drap.

 • – Konstruerte alibi

  To av de fire tiltalte etter drapet på Bård Lanes i Tønsberg reiste til Oslo for å hente et kjøkken den dagen drapet skjedde.

  Statsadvokat Andreas Christiansen sier i sin prosedyre at Oslo-turen utelukkende skjedde for å gi mennene alibi for drapskvelden.

  Påtalemyndigheten mener at én av de to, en 31-åring, bestilte drapet på Bård Lanes etter en årelang konflikt. Han tiltalt for å ha bestilt, forberedt og lagt til rette for drapet. 31-åringen nekter straffskyld.

  De to statsadvokatene som fører saken for påtalemyndigheten i Vestfold tingrett, avslutter sin prosedyre i dag. Forsvarernes prosedyrer starter neste uke.

 • – Ikke troverdige

  De fire mennene som er tiltalt etter drapet på Bård Lanes i Tønsberg i 2021, har liten troverdighet.

  Det mener statsadvokat Åsmund Yli, som brukte god tid på de tiltaltes troverdighet under sin prosedyre torsdag.

  Flere av de tiltalte nektet å forklare seg for politiet før de fikk tilgang til etterforskningen, og Yli mener forklaringene deres er tilpasset etterforskningsmaterialet.

  Yli ber også retten merke seg at de tiltaltes forklaringer har endret seg fra de ble pågrepet og fram til i dag.

  Under rettssaken har det kommet fram at den avdøde og en 31 år gammel mann var bitre fiender. Begge truet hverandre ved flere anledninger. Statsadvokaten mener at 31-åringen til slutt fikk nok, og at det endte i at Bård Lanes ble skutt og drept av en 27 år gammel mann på Kilen i Tønsberg 20. april 2021.

  Ifølge statsadvokaten hadde 27-åringen en betydelig gjeld til et kriminelt miljø i Oslo. Han mener 27-åringen derfor tok på seg å drepe Bård Lanes mot at 31-åringen skulle hjelpe til med problemene i Oslo.

  Påtalemyndigheten fortsetter sin prosedyre fredag. Da blir det kjent hva slags straff statsadvokatene mener de fire tiltalte før få.

 • Prosedyrer i Kilen-drapet

  I dag startet prosedyrene i rettssaken etter drapet på Bård Lanes i Tønsberg 2021.

  Fire menn er tiltalt for ulike roller i drapet.

  Statsadvokat Åsmund Yli sier det ikke er tvil om hvem som skjøt Lanes, men at det er påtalemyndighetens oppgave å bevise at også de tre andre har deltatt med enten tilrettelegging, planlegging eller forberedelser før drapet.

  Han mener de samlede bevisene knytter alle de fire til drapet.

  – Retten skal ikke vurdere ett og ett bevis isolert sett. Bevisene skal vurderes samlet, sier statsadvokaten, som starter med å gjennomgå hendelsesforløpet kronologisk.

  Rettssaken avsluttes i neste uke med forsvarernes prosedyrer.

I en video som nå er frigitt av politiet kan man se Bård Lanes forlate solstudioet rett før han ble drept. Like etter ser man to personer løpe forbi.

Her forlater Lanes solstudioet rett før han blir skutt

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no