Hopp til innhold

Dramatisk tilbakegang for Italias største isbre

Adamello-breen i de italienske alpene trakk seg tilbake med 139 meter i fjor. Det sier glasiologen Cristian Ferrari til AFP.

Gjennomsnittlig har breen trukket seg tilbake med 15 meter de siste årene, men i fjor var tilbakegangen langt større. Totalt har breen trukket seg tilbake med 2,7 kilometer siden slutten av 1800-tallet.

Som andre breer i alpene lider Adamello-breen av mindre snøfall om vinteren. I fjor kom det 50 prosent mindre snø enn normalt. Samtidig fører lengre og varmere sommere til kraftigere smelting om sommeren. Fortsetter smeltingen i dagens takt, vil Adamello-breen ha smeltet bort innen slutten av dette århundret.

Smeltingen gjør at det har dukket opp spor av slag mellom Østerrike-Ungarn og Italia i Alpene under første verdenskrig. Geværer og patroner har er blant det som har dukket frem av isen.

– Isbreene gir oss et utrolig bilde av hvordan klimaendringene har skutt fart og hvor rakst ting skjer, sier Vanda Bonario, ansvarlig for Alpene i den italienske miljøorganisasjonen Legambiente.

Adamello-breen
Foto: ANDREA BERNARDI / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no