Hopp til innhold
Norges lover, lovbok
Foto: Berit Roald / NTB

Domstolsreformen

Oppsummert

Fra 1. mai 2021 ble tallet på tingretter redusert fra 60 til 23, og tallet jordskifteretter fra 34 til 19. Tallet på rettsteder er uendret. De rødgrønne har lovet å reversere reformen.

  • Domstolene stanser opprusting av lokaler

    Presset økonomi gjør at Domstoladministrasjonen stanser eller utsetter opprustning av domstolenes lokaler.

    – Vi er svært skuffet over at vi ikke får midler over statsbudsjettet til opprusting av domstolsbygg, slik vi foreslo, sier avdelingsdirektør Jann Ola Berget i Domstoladministrasjonen.

    De har nå besluttet å stanse eller utsette åtte prosjekter der lokalene til domstoler skulle rustes opp. Grunnen er at de ikke har fått midler til prosjektene gjennom statsbudsjettet, og at de ifølge dem selv må redusere driften tilsvarende 102 millioner kroner i 2023.

    – Dette handler i all hovedsak om domstolsbygg i distriktene, som har betydelige mangler og utfordringer. Det dreier seg om grunnleggende forhold som for eksempel sikkerhet og universell utforming, sier Berget.

    Prosjektene som nå stanses eller utsettes, er Sandnessjøen, Sortland, Vågåmo, Kviteseid, Kongsberg, Lillestrøm, Fredrikstad og Leirvik (Stord). (NTB)

  • Sjokkert over Mehls angrep på eksperter

    Høyres Sveinung Stensland sier han er sjokkert over justisminister Emilie Enger Mehls angrep på juridiske eksperter som advarer mot å reversere domstolsreformen. Stensland viser til at samtlige domstoler, advokatforeningen og alle fagmiljøer sier reformen har vært vellykket.

    Mehl sier hun vil lytte mindre på eksperter i Oslo og mer på «vanlige folk». Senterpartiet har lovet at domstolreformen som ble vedtatt i Stortinget i 2020, skal gjøres om.

    Fra 1. mai 2021 ble tallet på tingretter redusert fra 60 til 23, og tallet jordskifteretter fra 34 til 19. Antall rettsteder er uendret.

  • Frykter rettsstedet i Farsund kan bli nedlagt

    Lyngdal-advokat Arild Karlsen er bekymret for en eventuell domstolsrevers. Fra 1. mai 2021 ble tingrettene på Sørlandet samlet under Agder tingrett.

    Advokat Karlsen har sendt e-post til Stortingets justiskomité hvor han skriver at han frykter rettsstedet i Farsund legges ned på sikt hvis reformen blir satt tilbake, skriver Lister24.

    Lister tingrett
    Foto: Lars Eie / NRK
  • Follo og Nordre Østfold tingrett bytter ankedomstol

    Follo og Nordre Østfold tingrett endrer ankedomstol fra Borgarting lagmannsrett i Oslo, til Eidsivating lagmannsrett på Hamar.

    Endringen gjelder fra 1. mars, opplyser domstolen.

    Follo og Nordre Østfold tingrett har rettssteder i Ski i Nordre Follo og i Mysen i Indre Østfold.

    Endringen er en del av domstolreformen som ble innført av Solberg-regjeringen i mai i fjor. Målet er å jevne ut lagmannsrettenes størrelse og arbeidsmengde.

    Eidsivating lagmannsrett vil bli styrket med fem dommere og tre saksbehandlere i løpet av året for å håndtere den økte arbeidsmengden.

  • MDG går mot domstolsreversering

    MDG varslar at dei ikkje vil støtte ei full reversering av domstolsreformen.

    – Vi tek på alvor alle innspela som seier at dette vil vere negativt for rettstryggleiken og at ei reversering vil forseinke arbeidet i domstolane, seier nestleiar Arild Hermstad til NRK.

    Den førre regjeringa reduserte talet på sjølvstendige tingrettar frå 60 til 23. Ap/SP-regjeringa går inn for å gjenopne 60 sjølvstendige tingrettar, med mindre det er semje mellom tilsette, domstol og kommunar innanfor ein av dei 23 rettskretsane om å bevare den nye strukturen.

    – For meg verkar det som ei reversering for reverseringa si skuld og har mykje preg av symbolpolitikk, seier Hermstad.

    Frå før har SV varsla at dei er skeptiske til full reversering. Regjeringa har med dette ikkje fleirtal, per no, for å gjennomføre full reversering.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no