Hopp til innhold
Logo PST Politiets Sikkerhetstjeneste
Foto: Scanpix

DNV-ansatt tiltalt for korrupsjon

Oppsummert

En norsk-indisk mann ble i august 2020 arrestert av PST og tiltalt for grov korrupsjon og for å ha solgt informasjon til Russland. Mannen er ansatt i DNV (tidligere Det Norske Veritas). Han erkjenner ikke straffskyld og er løslatt mot meldeplikt.

  • Anker ikke dom for korrupsjon

    Påtalemyndigheten anker ikke dommen fra Borgarting lagmannsrett der en tidligere DNV-ansatt ble dømt til fem måneders fengsel for korrupsjon.

    Det opplyser statsadvokat Carl Fredrik Fari ved Det nasjonale Statsadvokatembetet (NAST) til NRK.

    Oslo tingrett dømte i november i fjor 54-åringen til fengsel i ett år og fire måneder for grov korrupsjon, en dom han anket. Nå har altså lagmannsretten senket straffen. Den nye straffen har han allerede sonet fordi han har sittet i varetekt.

    Sivilingeniøren ble pågrepet av PST under et møte med det som viste seg å være en russisk etterretningsoffiser på en pizzarestaurant i Oslo i august 2020.

    Mannen jobbet i DNV (tidligere kjent som Det Norske Veritas) da han ble pågrepet. Domfelte skal ha mottatt over 40.000 kroner av russeren for dokumenter over en periode.

    Flertallet i Borgarting lagmannsrett trodde tiltalte på at han ikke forsto at russeren var en annen enn den han utgav seg for å være. 54-åringen sa han trodde han solgte informasjon til en konsulent innen olje- og gassbransjen. Derfor mener lagmannsretten mannen ikke kan dømmes for grov korrupsjon, men bare korrupsjon.

    Han dømmes også til inndragning av 40.000 kroner.

    Korrupsjonstiltalt i møte med russer
    Foto: PST / NRK
  • Tidlegare DNV-tilsett dømd for grov korrupsjon

    Ein tidlegare tilsett ved DNV, tidlegare Det Norske Veritas, er i Oslo tingrett dømd til eitt år og fire månader i fengsel for grov korrupsjon etter møter med ein russisk etterretningsagent.

    Han får eit fråtrekk i straffa på 124 dagar for tida han sat i varetekt.

    53-åringen blei først sikta for spionasje, men denne siktinga blei endra, og han blei tiltalt for grov korrupsjon.

    Påtalemakta meiner mannen i løpet av perioden 2018 til 2020 skal ha motteke mellom 40.000 og 50.000 kroner frå den russiske etterretningsoffiseren.

    Her overleveres pengene
    Foto: PST
  • Ber om ett år og fire måneders fengsel for tidligere DNV-ansatt

    Den tidligere DNV-ansatte som er tiltalt for grov korrupsjon etter møter med en russisk etterretningsagent, bør få 16 måneders fengsel, mener påtalemyndigheten, skriver Teknisk Ukeblad.

    Den 53 år gamle mannen var først siktet for spionasje, men denne siktelsen ble frafalt, og han ble tiltalt for grov korrupsjon.

    Mannen ble pågrepet under et møte på en restaurant på Lilleborg i Oslo 15. august i 2020 med det som ifølge PST var en russisk etterretningsagent. Nordmannen jobbet i DNV GL, tidligere Det Norske Veritas. Påtalemyndigheten mener at han i løpet av perioden 2018 til 2020 skal ha mottatt mellom 40.000 og 50.000 kroner fra en russisk etterretningsoffiser.

    (NTB)

  • PST: DNV et opplagt mål for russisk etterretning

    – DNV er et attraktivt etterretningsmål for Russland. Det sa politioverbetjent Dag Røhjell i PST da han vitnet om russisk etterretning i Norge i Oslo tingrett i dag.

    Korrupsjonssaken som går i retten nå var ikke første gang sikkerhetstjenesten mente DNV (tidligere Norske Veritas) var utsatt for en etterretningstrussel, fortalte han.

    Mellom 2008 og 2010 hadde DNV ti unge russiske borgere som jobbet hos seg.

    To etterretningsoffiserer fra Den russiske ambassaden var aktive og etablerte gode og nære relasjoner til disse ti, fortalte Røhjell i retten.

    PST kontaktet da sikkerhetsavdeligen i DNV som skal ha håndtert utfordringen på en måte som løste saken.

    PST mener de to tilhørte denne russiske utenlandsetterretningen SVR. Det er samme organisasjon som de mener russeren som tiltalte møtte flere ganger tilhørte.

    På spørsmål om hvor trygge PST er på at han var en etterretningsoffiser svarte politioverbetjenten at de følte seg relativt trygge på det. Røhjell begrunnet det med at han holdt møtene skjult, drev kontraspanning, betalte penger og hadde forhåndsavtalt møter.

    Russeren viste fram sitt diplomatpass da PST pågrep korrupsjonstiltalte. Noen dager senere forlot han landet etter å ha blitt erklært uønsket av Norge.

  • Viste video av pizzamøte

    Rettssaken mot en korrupsjonstiltalt norsk-inder (53) fortsetter i Oslo tingrett. PST mener mannen solgte informasjon om teknologi som brukes i olje- og gassektoren til en russisk etterretningsoffiser.

    Aktor spilte onsdag av en 47 minutter lang video fra en pizzarestaurant, der tiltalte møtte det PST mener er en russisk etterretningsoffiser.

    De to skåler med rødvin og spiser hver sin pizza. På slutten av videoen blir begge pågrepet av PST. Pågripelsen skjedde klokken 14.10 15. august 2020.

    Da har tiltalte fått en konvolutt av russeren som inneholdt 14.000 kroner i 500-lapper. Pengene lå i en konvolutt i en pose. Tiltalte gav tilbake en svart minnepinne med informasjon.

    I opptaket som er gjort i skjul av PST, snakker de to om hva tiltalte kan skaffe av informasjon om ulike selskaper i Norge.

    De diskuterer også når de skal møtes neste gang og avtaler hva de skal gjøre hvis det ikke passer for en av dem. Russeren ber tiltale ikke sette pengene inn på konto og være forsiktig med hvordan han bruker dem, fordi han ikke skal vekke mistanke.

    Tiltalte kvitterte i russerens almanakk for å ha mottatt pengebeløpet.

    Den tiltalte 53-åringen var ansatt i DNV, tidligere kjent som Det Norske Veritas, da han ble pågrepet.

    Han forklarte i retten i går at han ikke visste at russeren han møtte var «spion».

    – Jeg står for alt jeg har sagt. Hadde jeg visst at PST var der ville jeg brukt akkurat de samme uttrykkene, sa tiltalte i dag.

    Han har erkjent å ha mottatt mellom 40.000 og 50.000 kroner av russeren. PST droppet spionsiktelsen mot mannen, da det viste seg at informasjonen som ble gitt ikke anses å kunne skade grunnleggende nasjonale interesser.

    Her overleveres pengene
    Foto: PST

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no