Hopp til innhold

Forventer myggsommer i Sverige

I Nord-Sverige ventes en myggsommer av de sjeldne. Det er dårlig nytt for tusentalls av nordlendinger som ferierer i Bottenvika.

Mygg i Sverige

Det ventes en myggfylt sommer i Nord-Sverige.

Foto: SVT

Myggmiddel blir allerede sprøytet fra helikopter i Nord-Sverige, og det ser nå ut som om det blir en myggrik sommer der.

– Her har det vært godt med snø og regnet mye på våren, så det er risiko for mye skogmygg, sier myggforsker ved Uppsala universitet, Jan O. Lundström til SVT Nordnytt.

Myggen er nemlig helt avhengig av temperaturene, og er det skikkelig kaldt tar det lang tid for larvene å vokse og bli til «ferdige» mygg.

Som i Nord-Norge er det også i Nord-Sverige ventet en myggsommer av de sjeldne.

Myggmiddel blir allerede sprøytet fra helikopter i Nord-Sverige. Foto: SVT Nordnytt.

Eget myggmuseum

I Gallivarre finnes det også et myggmuseum. Men på grunn av tidligere myggfattige somre, så har svenskene blitt tvunget til å flytte museet naturreservatet i Sjaunja.

Lars Israelsson jobber som guide ved myggmuseet. Han mener at myggen er nødvendig.

– Mange er skrekkslagne for myggen, men de er jo en del av vår natur og jeg bruker å si at uten myggen blir det ingen sommer, sier han.

Myggfangst

Tidligere Høyre-leder i Finnmark, Robert Gærnæ, måtte ”støvsuge” etter mygg på hytta i Finnmark i 2011. Denne myggfangsten fikk han på to dager.

Foto: Robert Gærnæ

Mygg i Finnmark

Også Finnmark er kjent for å være et «myggfylke». Sommeren 2010 begynte en gruppe forskere å fingranske mygglivet i Finnmark.

Nå, nesten to år etterpå, har de full oversikt over alt de samlet med seg.

Resultatet ble 43 nye myggarter som vitenskapen ikke ante noe om på forhånd.

Video Mygg

Det var også myggsommer i Kautokeino i 2011. Foto: Roger Mandal.

43 nye myggarter høres kanskje skremmende ut for mange, men disse artene tilhører for det meste fjærmygg og soppmygg.

– Dette er ikke mygg som stikker. Det er mygg som lever tilknyttet til vann og fuktige områder, som ikke er til veldig plage for oss mennesker, fortalte myggekspert Geir Søli da undersøkelsen ble framlagt tidligere i år..