Hopp til innhold

Ordførere positive til tiggeforslag

Ordførerne i Asker og Bærum vil vurdere politiets forslag for å redusere tigging. Også byrådslederen i Oslo vil vurdere et lignende forslag for hovedstaden.

Tigging
Foto: NRK

Politimesteren i Asker og Bærum har foreslått nye bestemmelser i politivedtektene, deriblant at tiggere må registrere seg hos politiet, ellers vil de bli bortvist.


Og ordførerne i Asker og Bærum vil vurdere politiets forslag.

Positiv til forslaget

Ordfører i Asker, Lene Conradi (H), sier at hun ikke ønsker å trekke noen konklusjon ennå, men at hun er positiv til forslaget.

Lene Conradi

Ordfører i Asker, Lene Conradi er positiv til politimesterens forslag

Foto: Birgitte W. Ingebretsen / NRK


- Jeg vil ikke gå ut med noen kvalifisert gjetning på hva vi vil ende opp med som konklusjon, men politiet har jo tatt dette opp i politirådet i Asker, og henstiller til oss om å endre vedtektene slik at vi kan legge til rette for å gjøre politiets arbeid lettere. Og det tror jeg politikerne har et ønske om bistå til.

- Oppfatter du tigging som et problem i Asker?

- Jeg vil ikke si at det er et stort problem i Asker, men vi får bare registrere at politiet sier at dette er tiltagende, og nå er jo Asker og Bærum et felles distrikt og da ønsker vi å legge til rette for at politivedtektene våre gir politiet gode arbeidsvilkår.


Oslo vurderer det samme

Også Oslo vurderer å kreve at tiggere ber om tillatelse for å tigge. Byrådsleder Stian Berger Røsland sier dette kan være en god idé.


- Ja, vi har det til vurdering nå. Vi må se litt hvordan det er utformet og hvordan det kan passe inn hos oss, men som sagt så vil vi ta en vurdering på om det også passer her, og i så fall fremme forslag om det, sier Røsland.

- Kynisk utnyttelse skal bort

Politimesteren i Asker og Bærum ber om en endring av politivedtekten for å kunne bekjempe organisert tigging.

Politimester Torodd Veiding mener dette kan virke avskrekkende på østeuropeiske tiggere.

Torodd Veiding

Politimester Torodd Veidning vil bekjempe organisert tigging

Foto: Dag Aadalen / NRK

– Målet vårt er ikke å fjerne de reelle tiggerne. Det vi ønsker er å fjerne de som åpenbart blir utnyttet av andre kyniske mennesker.

LES: - Nulltoleranse mot tiggere

Østeuropeiske tiggere

Det er altså ikke den slitne rusmisbrukeren med det tomme pappkruset på fortauet som politimesteren er ute etter.

Bestemmelsen om at tiggere må melde i fra til politiet er ment å ramme en helt annen divisjon tiggere. De vi tenker på som de østeuropeiske tiggerne.

– Det er den tiggingen hvor folk blir plassert ut med bil på formiddagen og hentet på ettermiddagen er den vi vil bekjempe.

En regel om meldeplikt gir politiet i Asker og Bærum et våpen mot tiggere som også mistenkes for å drive med flere typer kriminalitet.

– Vi får en mulighet til å fjerne disse fordi vi ikke tror at de kommer til å melde inn navn og nummer til oss.

LES: - Skalkesjul for krimhandlinger

Ikke lov med forbud

Da stortinget i 2005 opphevet den gamle løsgjengerparagrafen, fjernet de samtidig forbudet mot tigging.

LES: Seks av ti vil forby tigging

Kommunene har ikke lov til å innføre egne forbud, men de kan vedta politivedtekter som gjør det vanskeligere å be forbipasserende om penger.

Bergen er eksempelet som politimesteren i Asker og Bærum viser til.

– Bergenserne har greit å finne frem til en hjemmel som på en måte godtar tigging, men som samtidig gir politiet mulighet til å forhindre den uønskede formen for tigging, forteller Veiding.

Kan bortvises

I Bergen kan pengeinnsamlere som ikke har meldt fra til politiet bortvises.

Politivedtekten har også en annen bestemmelse som kan brukes mot uønskede tiggere og roseselgere, sier stasjonssjef Rune Solbakken ved Bergen sentrum politistasjon.

– De må ha grunneiers tillatelse for å stå der de står når de tigger. Det er få som har hentet inn det på forhånd.

Inntrykket er at reglene brukes med lempe mot lokale rusmisbrukere, men strengere mot organisert tigging og roseselgere.

– Reglen gjelder for alle, men vi har fokuset på de som driver en form for organisert tigging, sier Solbakken.