Hopp til innhold

Mistet 75000 følgere og over 8000 innlegg på Facebook-gruppe

Facebook-grupper som forsvinner er et stort problem for berørte administratorer og brukere. Både store og små grupper med ulike tema blir borte helt uten forvarsel.

Facebookgrupper

Adam Bjørnhovde Manaf hadde over 75000 følgere og over 8000 innlegg på støttegruppen, ”Til mamma Behring & fam.” da den ble borte. Manaf er ikke alene om å miste Facebookgruppen sin.

Foto: Faksimile/privat

En som fortsatt sliter med å få gruppen sin tilbake er Adam Bjørnhovde Manaf.

Manaf hadde over 75000 følgere og over 8000 innlegg på støttegruppen, ”Til mamma Behring & fam.”, før den forsvant etter en og en halv uke.

Trodde siden var hacket

Han trodde først noen hadde hacket seg inn og slettet gruppa.

– Det var tydelig at den traff mange. Uten at jeg har sett det selv skal jeg til og med ha fått en hilsen fra søsteren til Anders Behring Brevik som takket gruppa, sier Manaf til NRK.no.

Han har fått en bekreftelse fra Facebook om at de har mottatt en henvendelse fra ham, og at siden skulle være tilbake veldig snart. Men det begynner å bli lenge siden.

Eksempel og symbol

– Jeg synes det er veldig trist. Jeg har blitt kontaktet av veldig mange som har brukt denne gruppen til å bearbeide det som har skjedd. Men trist også fordi en del utenlandske medier uoppfordret har brukt denne gruppen som et eksempel og symbol på reaksjonene til det norske folk, sier Manaf.

Han kan ikke se noen motivasjon for hvorfor Facebook med viten og vilje skulle stenge siden.

Inn til nylig har Adam Bjørnhovde Manaf holdt ved håpet om å få siden opp igjen. Han har hatt direkte kontakt med en i Facebook Norge. Men det har ikke hjulpet.

– Nå begynner det å ha gått så lang tid at jeg begynner å tvile på om den noen gang kommer opp igjen, sier Manaf.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Myrteza Ahmeti

Myrteza Ahmeti opplevde at støttegruppen for hans kreft-døde datter plutselig ble borte. Han fant en løsning, og nå er den aktiv igjen.

Foto: Privat

Datterens støttegruppe forsvant

Myrteza Ahmeti fra Skien ble dypt fortvila da støttegruppen for hans kreft-døde datter plutselig ble borte.

– Det var veldig tøft. Jeg pleide å gå inn på denne siden hver dag for å se om det var noen som har skrevet noe, eller bare for å se på bildene som lå der. Og da den ble borte ble jeg sjokkert og redd for at siden var borte for alltid, sier Ahmeti.

Støttegruppa for Ahmetis nå avdøde datter ble grunnlagt for to år siden da det ble oppdaget en dødelig hjernesvulst hos den da fire år gamle jenta.

Flere tusen innlegg, og over 5000 medlemmer ble uten forvarsel borte.

Fant løsningen

Ahmeti sendte flere epostmeldinger til Facebook uten å få svar. Han prøvde også supportsidene uten å få noen tilbakemelding.

Det var først da han fant frem til et brukerforum for ”known issues” (kjente feil) på Facebook at han fant en løsning.

– Jeg fant en løsning via søk på nettet. Jeg måtte bare finne det unike nummeret til gruppen. Det fant jeg ved å søke etter en cachet side på Google, sier Ahmeti.

I ettertid har han hjulpet flere andre nordmenn med samme problem. Alt fra turistsider, studenter, private firmaer, og andre minnesider til kreftpasienter og lignende.

– Jeg synes Facebook bør behandle oss litt mer som kunder. Det har de ikke gjort til nå, sier Ahmeti.

Beklager

Jan Fredriksson

Jan Fredriksson, informasjonsansvarlig for Facebook i Norden.

Foto: Privat

Jan Fredriksson er informasjonsansvarlig for Facebook i Norden. Han beklager for de berørte om enkelte gruppesider har forsvunnet.

– Dersom en gruppe har forsvunnet bør de gjøre Facebook oppmerksomme på det, sier Fredriksson.

Han ber om tålmodighet da de for tiden jobber med å finne en løsning på en teknisk feil som kan være årsaken til dette.

Falske identiteter

– Men vi har også fjernet grupper hvor administratorer opererer under falskt identitet eller grupper som bryter bruksvilkårene til Facebook.

Brudd på disse vilkårene kan være oppfordring til vold, brudd på rettighetsbelagt materiell, mobbing eller annet som heller ikke er lov ellers i samfunnet.

– Et tips er å studere bruksvilkårene. Mange av svarene finnes der, sier Fredriksson.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark