Hopp til innhold

Storaksjon mot lommetyverier

De siste årene har det vært en formidabel økning i antall lommetyverier her. Nå vil politiet ha en stopp for dette.

Lommetyv

Overvåkningsbilde av lommetyv.

Foto: Nyhetsspiller

Fra ni anmeldte lommetyverier i Ringerike og Hole i 2005, ble det i fjor anmeldt hele 39 slike saker. Og bare til nå i år har det kommet inn 23 anmeldelser av lommetyverier.

Arne Erik Håkonsen

Politioverbetjent Arne Erik Håkonsen.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Den utviklinga synes vi ikke noe særlig om, og vi har derfor startet et prosjekt for å få snudd utviklinga, sier Arne Erik Håkonsen, som er politioverbetjent ved Hønefoss politistasjon.

Henger opp advarsler

Sammen med vaktselskapene i Hønefoss, setter politiet nå i gang en aksjon for å bekjempe lommetyver. Utenfor butikker og i parkeringshus henger de opp plakater der de advarer mot lommetyvene.

Plakatene skal gjøre folk oppmerksomme på problemet. Folk oppfordres til å lukke lommer og vesker, og til å tømme bilen for verdisaker - før noen andre gjør det.

Politiet advarer også mot folk som ønsker å veksle penger. Ofte er det snakk om bedragere som på finurlig vis klarer å tømme lommeboka di, uten at du merker det.

Raske

Det er mobile vinningskriminelle som står bak flesteparten av tyveriene. Lommetyvene slår til på et sted og forsvinner raskt. Etter bare noen timer kan de slå til på et helt annet sted. Politiet er derfor helt avhengige av at publikum tipser enten politiet eller vaktselskapene med en gang de blir utsatt for lommetyveri.

Politiets statistikker viser at antall simple tyverier holder seg ganske stabilt i Norge. De siste fem årene har det vært rundt 80.000 slike anmeldelser hvert år.

Fra 2008 til 2009 har det allikevel vært en stigning på 7%. Og mye av skylda må vi ta selv, for vi er ikke flinke nok til å passe på verdisakene våre.

– Folk er for naive og tror ikke vondt om noen, og da skjer det som skjer. Så hensikten med prosjektet er at folk skal få opp øynene.

Hønefoss politistasjon

Plakater med advarsler fra Hønefoss politistasjon.

Foto: Knut Brendhagen / NRK