skilleHvor er dette?skilleVæret i trøndelag (enkel)SkilleMedarbeiderneskille_slutt
Valg 2003 Trøndelag 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Trøndelag > Valg 2003 Trøndelag
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
NRK TRØNDELAG I LYD OG BILDE
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
7005 Trondheim
Tlf. 73 88 12 00
Fax 73 88 12 66

7712 Steinkjer
Tlf. 74 13 42 00
Fax 74 13 42 10

Distriktstredaktør

Nettredaktør


 

Sammenslåing av Ørland og Bjugn



Publisert 03.09.2003 09:22. Oppdatert 03.09.2003 19:28.

SPØRSMÅL FRA BJARNE KLØFTEN   
Nå har vi fått med oss at H og V ikke er for kommunesammenslåing med Bjugn, og at begge disse partier understreker at en avgjørelse i dette spørsmålet må komme i folkeavstemming. I tillegg har ordfører Ring fra Ap gitt uttrykk for at han ikke er sikker på at sammenslåing er fordelaktig for Ørland. Betyr dette at også Ap er i mot?
Hva mener de andre partiene om saken? Det må vi få greie på før valget!

SVAR FRA KNUT RING, ØRLAND ARBEIDERPARTI   
Debatten om kommunesammenslåinger har gått som en farsott over hele landet, så også på Fosen, og de heteste ”kandidatene” i denne regionen er kommunene Ørland og Bjugn.
Som dere sikkert alle har fått med dere, er det i media vært flere artikler om nettopp fremtidens grense eller ikke grense mellom våre to kommuner. Personlig er jeg ikke så opptatt av kommunegrensene, og det tror jeg også at folk flest i våre kommuner ikke er.

Det jeg er mest opptatt av er hvordan vi sammen kan få til et best mulig tjenestetilbud til våre innbyggere. Dette gjelder så vel innenfor skole, barnehager, eldreomsorg, helse, vei, samferdsel o.s.v. Hvis diskusjonen om det skal være en eller to kommuner skal overskygge viktigheten å få til gode og rimelige tjenester til innbyggerne, mener jeg vi er på feil spor.

Det er mulig at det en gang i fremtiden blir slik at kommunegrensene hindrer oss i å utnytte våre ressurser på en best mulig måte, men inntil da tror jeg det er fornuftig å fortsette på det sporet vi har kjørt opp de senere årene, med et bredt og nært samarbeid på alle områder. Det er til dags dato ingen som har lagt frem tall som beviser at det er kommunesammenslåing som er handlingen som skal gjøre at vi får en styrket kommuneøkonomi og bedre tjenester. Tvert i mot så er det foretatt analyser som bekrefter at så ikke er tilfelle. Som et eksempel på dette kan jeg nevne at innenfor helse/omsorgssektoren og skole, som utgjør ca 85 prosent av det totale budsjettet i hver av kommunene, så vil ikke en sammenslåing av kommunene føre til en reduksjon i bruk hvis man legger til grunn antall kroner brukt pr skoleelev eller pleie/omsorgstrengende.

Om den dagen kommer da kommunegrensene er til hinder for gode tjenestetilbud til innbyggerne i vår kommune, så vil jeg være den første til å foreslå at grensene fjernes og at Ørland/Bjugn blir en kommune.

SVAR FRA  ODDBJØRN STJERN , BJUGN KRF OG ØRLAND KRF     
KrF i Bjugn og Ørland står fast på det enstemmige vedtaket i begge kommunestyrene ang. samarbeidsavtalen mellom de to kommunene. Den har som visjon en sammenslåing av kommunene fra 2011.
I perioden framover skal samarbeidet utvikles. Til slutt vil utredninger og erfaringer danne grunnlaget for endelig råd fra partiene og en folkeavstemming. KrF er forundret over at andre parti allerede synes å ha konkludert i saken og dermed truer et fruktbart samarbeidsklima i tråd med avtalen.

SVAR FRA HALLGEIR GRØNTVEDT, ØRLAND SP   
Senterpartiet var det første partiet i Ørland som lanserte folkeavstemming i forbindelse med en eventuell kommunesammenslåing. Sp i Ørland ønsker et likeverdig samarbeide med nabokommunen Bjugn. Kommunegrensen er uansett kun et strek på kartet og må ikke være til hinder for et godt samarbeid.
 
I løpet av en samarbeidsprosess skal fordeler og ulemper med en eventuell sammenslåing utredes. Resultatet av en slik utredning skal presenteres for befolkningen i de to kommunene og eventult avgjøres i en folkeavstemning.
 
Lokaldemokratiet fungerer best når befolkningen har nærhet til beslutningene. Senterpartiet mener at dette bør være et viktig prinsipp i forbindelse med en slik prosess.

SVAR FRA SVEIN BREVIK, ØRLAND FRP  
Ørland Fremskrittsparti synes saken om sammenslåing av kommunene Ørland - Bjugn kommer litt tidlig. Vi mangler analyser som kan fortelle oss hva som blir bra og hva som ikke blir fullt så bra ved en sammenslåing. I en slik viktig og dyptgripende sak for innbyggerne må slike ting være mest mulig avklart og som i alle andre viktige saker så må det bestilles en utredning som innbyggerne må bli gjort kjent med.
Spørsmål som må avklares er; tilgjengelighet for innbyggerne, servicegrad, lokal tilhørlighet i forhold til helse og omsorgstjenester. Dette er bare noen av mange spørsmål som må avklares før politikerne kan gi noen gode råd til sine innbyggerne. Økonomi er også en viktig del, men alt som er nevnt ovenfor må være ivaretatt i trå med innbyggernes interesser
Det som Ørland Fremskrittsparti setter som et ufravikelig krav, er en folkeavstemming når alle sider om kommunesammenslåingen er belyst.

 



Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE

Nettmøter

NRK Trøndelag har i løpet av valgkampen hatt nettmøter med åtter partier. Her kan du lese nettlesernes spørsmål og fylkespolikernes svar.

Odins velgerguide

Hver onsdag i valgkampen får du hjelp av Odin Jensenius til å velge rett parti ved årets valg.

Partiene i Trøndelag

Lister, kandidater, valgstatistikk og annet bakgrunsstoff - og du kan stille partiene spørsmål.

Direkte ordførervalg

Steinkjer og Hemne er de eneste kommunene i Trøndelag som gjennomfører direkte valg på ordfører i høst.

Hva kan du gjøre med listen?

Du kan gi personstemme til de kandidatene du vil ha inn, og i år har du større innflytelse enn tidligere.

166 år med kommunalt selvstyre

I 166 år har innbyggerne lokalt hatt anledning til å velge egne folkevalgte organer i kommunene - kommunestyrene.

Forhåndsstemming

Dersom du ønsker det, kan du stemme før selve valgdagen. Det er mulig å stemme på forhånd fra 11. august til 12. september.

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no