skilleHvor er dette?skilleVæret i trøndelag (enkel)SkilleMedarbeiderneskille_slutt
Valg 2003 Trøndelag 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Trøndelag > Valg 2003 Trøndelag
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
NRK TRØNDELAG I LYD OG BILDE
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
7005 Trondheim
Tlf. 73 88 12 00
Fax 73 88 12 66

7712 Steinkjer
Tlf. 74 13 42 00
Fax 74 13 42 10

Distriktstredaktør

Nettredaktør


 

Valgfritt sidemål?



Publisert 28.08.2003 08:45. Oppdatert 05.09.2003 14:16.

SPØRSMÅL FRÅ INGVILD AURSØY MÅSEIDE
Eg ser Erling Lae i Oslo Høgre freistar vinna billege røyster på å fjerna den obligatoriske sidemålsordninga. Han vil det skal vera opp til kommunane å avgjera om skulen skal ha opplæring i sidemål, dette for Oslo fekk avslag frå undervisningsministeren då dei søkte om fritak for to år sidan. Korleis stiller Høgre i Trondheim seg til utspelet? Kva med Raud Valallianse? RV er vel den fremste forsvararen for einskapsskulen?

SVAR FRA FRANK JENSEN, TRONDHEIM HØYRE
Sør-Trøndelag Høyre mener nøyaktig det samme som Oslo Høyre: Vi vil ha valgfritt skriftlig sidemål. Begrunnelsene er flere: For det første vet vi at en av fem elever går ut av grunnskolen uten å kunne lese eller skrive godt nok til å klare seg gjennom videregående. Disse elevene må kunne få velge å konsentrere seg om et norsk skriftspråk i stedet for å måtte streve med to. I tillegg kan elevene på denne måten frigjøre tid på skolen til å konsentrere seg om et fremmedspråk i stedet.

SVAR FRA ANNE GRETE HAUGAN,SØR-TRØNDELAG RV    
RV mener at man ikke får en bedre skole av å gi elevene mindre kunnskap. En kutter ikke ut fag fordi elever synes det er vanskelig, men gjør noe med undervisningsformen. Sidemålsundervisningen må styrkes, ikke strykes.
Formålet med faget norsk er ikke bare å lese og skrive, men også gi elevene innføring i den norske kulturen. Her har nynorsk en viktig plass. Språket har dype historiske røtter i Norge.

Fire argument for sidemål:
1. Sidemål gir frihet til å velge
Skolen skal legge til rette for  å ta selvstendige valg. Hva for et språk hver enkelt skal skrive er et viktig valg. Når du har lært både bokmål og nynorsk, har du frihet til selv å velge hvilket språk du ønsker å skrive.
2. Sidemålsundervisninga gir større språkkunnskap
Resultat fra forskning på det å vera tospråklig viser at man blir bedre i språk av å lære flere språk. Sidemål gir oss ikke mindre, men mer språkkunnskap. Påstanden om at det er bedre å lære ett språk godt enn to språk dårlig er ikke et argument.
3. Du får bruk for nynorsk!
For 85% er sidemålet nynorsk, et språk over 600.000 skriver. Nynorsk blir brukt i bøker, aviser, teater, kommuner og fylker, på mange ulike områder i hele landet! Tall fra Arbeids- og administrasjonsdepartementet viser at over en halv million jobber krever at du kan nynorsk. Vet du hvor du kommer til å arbeide i framtida?
4. Sidemålsopplæringa gir like rettigheter
Bokmål og nynorsk er offisielt likestilte. Begge gruppene har krav på å bli forstått og ikke nedvurdert på grunn av språket sitt. Både nynorskbrukere og bokmålsbrukere har samme retten til å få skriv fra det offentlige og lærebøker på språket sitt. For å sikre likestilling må begge språka være allmennkunnskap.



Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE

Nettmøter

NRK Trøndelag har i løpet av valgkampen hatt nettmøter med åtter partier. Her kan du lese nettlesernes spørsmål og fylkespolikernes svar.

Odins velgerguide

Hver onsdag i valgkampen får du hjelp av Odin Jensenius til å velge rett parti ved årets valg.

Partiene i Trøndelag

Lister, kandidater, valgstatistikk og annet bakgrunsstoff - og du kan stille partiene spørsmål.

Direkte ordførervalg

Steinkjer og Hemne er de eneste kommunene i Trøndelag som gjennomfører direkte valg på ordfører i høst.

Hva kan du gjøre med listen?

Du kan gi personstemme til de kandidatene du vil ha inn, og i år har du større innflytelse enn tidligere.

166 år med kommunalt selvstyre

I 166 år har innbyggerne lokalt hatt anledning til å velge egne folkevalgte organer i kommunene - kommunestyrene.

Forhåndsstemming

Dersom du ønsker det, kan du stemme før selve valgdagen. Det er mulig å stemme på forhånd fra 11. august til 12. september.

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no