skilleHvor er dette?skilleVæret i trøndelag (enkel)SkilleMedarbeiderneskille_slutt
Valg 2003 Trøndelag 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Trøndelag > Valg 2003 Trøndelag
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
NRK TRØNDELAG I LYD OG BILDE
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
7005 Trondheim
Tlf. 73 88 12 00
Fax 73 88 12 66

7712 Steinkjer
Tlf. 74 13 42 00
Fax 74 13 42 10

Distriktstredaktør

Nettredaktør


 

Gasskraftverk - rasisme



Publisert 02.08.2003 15:23. Oppdatert 28.08.2003 08:51.
SPØRSMÅL FRA TOVE S. BERG
Jeg ønsker å stille spørsmål til den mest kjente ungdomskandidaten i Skaun, nemlig Torunn Kvernberg.
1. Hva mener du om gasskraftverk?
2. Hva mener du om rasisme?

SVAR FRA TORUNN KVERNBERG
1. Gasskraftverk
Dette er uten tvil et veldig omfattende problemstilling som vi føler det ikke finnes noe fasitsvar på.
Selv bygger AUF sin ideologi på prinsippet om at økologi må foran økonomi. Med andre ord: Vi må alltid prioritere langsiktige miljøhensyn framfor kortsiktige økonomiske fordeler og enkle løsninger. Det er viktig å ha et samfunn som er i økologisk balanse, et samfunn som respekterer naturens tålegrenser. Men dette en av sakene som skiller AUF fra moderpartiet! Så når jeg svarer på spørsmålet ditt, er det som AUFer...

Det finnes mye negativt med gasskraftverk, men også noen ting som er positve! Gasskraftverk bidrar til sur nedbør og økt drivhuseffekt, men kan erstatte forurensende energi som kjernekraft, kull og olje.Det er en av årsakene til
at mange ikke klarer å ta klare standpunkt for eller i mot gasskraftverk.

Med andre ord: ikke enkelt å velge side. Men tross alt er de negative miljømessige konsekvensene større enn de positive miljømessige konsekvensene. Derfor blir konklusjonen følgende: Norge har pr.dags dato ikke behov for et gasskraftverk, verken som energikilde eller eksportkilde!
Vårt lands overforbruk og sløsing av elektrisitet blir ikke redusert av bygging av gasskraftverk, dette bidrar kun til ytterligere sløsing, siden vi har det så lett tilgjengelig! Og ikke for å glemme at da kommer prisene til å synke, og vi sløser mer. Et annet og veldig viktig argument er følgende: To nye gasskraftverk vil slippe ut ca. 2,1 millioner tonn av klimagassen karbondioksid, dette tilsvarer utslippene fra 600 000 biler! Nok en negativ faktor! Gasskraftverkene vil øke Norges utslipp av karbondioksid med 5-6%.
Ergo vil Norge få større problemer med å innfri de målsettingene som vi er forpliktet til gjennom Kyoto avtalen (kun 1% økning i forhold til 1990 nivå, og nå har vi allerede økt til 7%...).

Siden det finnes så mye uenighet blant forskerne når det kommer til miljøpolitiske spørsmål; må man alltid huske å basere politikken på føre var prinsippet.
"Vi eier ikke jorden, vi har bare lånt den av de som kommer etter oss"

Rasisme
Når det kommer til rasisme, er dette en av mange sakene Arbeiderpartiet og AUF er helt klare på. Vi kan aldri tolerere at noen blir diskrimminert pga hudfarge, etnisk bakgrunn eller religion.

Rasisme er en betegnelse på holdninger som bygger på oppfatninger om at ens rase er bedre enn andre raser. I bunn og grunn er rasisme en filosofi om at det eksisterer ulike menneskeraser med ulike åndsevner og intelligens. I
Norge skyldes ikke hovedsaklig rasismen teorier og biologisk mindreverdighet blant andre raser, men heller en frykt for det fremmede og det som er annerledes!

Mange mener at rasisme er noe som dukket opp da de aller første "hudfargede" kom til Norge, men dette er en påstand jeg mener er helt feil. Ideene om "oss" og "de andre" er tanker som har eksistert i hundrevis av år!

Vi alle har vel lest historie, og vet hva som skjedde med jødene under 2.verdenskrig, eller det faktum at vi hadde en egen paragraf i grunnloven som sa at jødene ikke hadde adgang til kongeriket... Dette sier så utrolig mye om hvor stor fremmedfrykten var blant våre forfedre. Men ikke for å glemme apartheid-regimet i Sør-Afrika. Vi skal heller ikke skyve under teppet hvordan vi her til lands behandlet samene.

Alle disse eksemplene vitner om grov urettferdighet og forskjellsbehandling av mennesker pga deres ulikheter. Stikkordet i denne sammenhengen er at vi ikke må la samfunnet undertrykke menneskers ulikheter!
Jeg mener antirasisme handler om respekt. Å respektere at vi alle ikke er likedan, men oppmerksomheten på at vi alle er like mye verdt!

En svært viktig del av Arbeiderpartiets idelogi, er solidaritets prinsippet. Å bekjempe rasisme er solidaritet!

Torunn Kvernberg
Ungdomskandidaten til Skaun Arbeiderparti


Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE

Nettmøter

NRK Trøndelag har i løpet av valgkampen hatt nettmøter med åtter partier. Her kan du lese nettlesernes spørsmål og fylkespolikernes svar.

Odins velgerguide

Hver onsdag i valgkampen får du hjelp av Odin Jensenius til å velge rett parti ved årets valg.

Partiene i Trøndelag

Lister, kandidater, valgstatistikk og annet bakgrunsstoff - og du kan stille partiene spørsmål.

Direkte ordførervalg

Steinkjer og Hemne er de eneste kommunene i Trøndelag som gjennomfører direkte valg på ordfører i høst.

Hva kan du gjøre med listen?

Du kan gi personstemme til de kandidatene du vil ha inn, og i år har du større innflytelse enn tidligere.

166 år med kommunalt selvstyre

I 166 år har innbyggerne lokalt hatt anledning til å velge egne folkevalgte organer i kommunene - kommunestyrene.

Forhåndsstemming

Dersom du ønsker det, kan du stemme før selve valgdagen. Det er mulig å stemme på forhånd fra 11. august til 12. september.

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no