skilleHvor er dette?skilleVæret i trøndelag (enkel)SkilleMedarbeiderneskille_slutt
Valg 2003 Trøndelag 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Trøndelag > Valg 2003 Trøndelag
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
NRK TRØNDELAG I LYD OG BILDE
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
7005 Trondheim
Tlf. 73 88 12 00
Fax 73 88 12 66

7712 Steinkjer
Tlf. 74 13 42 00
Fax 74 13 42 10

Distriktstredaktør

Nettredaktør


 

Hva kan du gjøre med listen?

På hver enkelt partiliste til kommunevalget er det ført opp navnene på de kandidatene det enkelte parti har nominert. Det er ikke lenger nødvendig med så mange navn som før. Det gjør det lettere for små partier å stille liste.

Publisert 04.06.2003 12:43.
Grimstad kommunestyre
Partiene har anledning til å gi et stemmetillegg til noen av kandidatene. Hvor mange som kan gis et slikt stemmetilleggg av partiene ved kommunevalget er avhengig av hvor mange representanter som skal velges inn i kommunestyret.

Jo flere representanter som skal velges inn, desto flere kandidater kan partiene gi stemmetillegg. Det fins regler for dette i valgloven.

Større innflytelse

Når partiene gir enkelte kandidater et tillegg, betyr det at de har større sjanser enn andre på listen til å komme inn. De forandringene som er gjort foran årets valg innebærer at partiene får mindre makt enn før med tanke på personvalget.

Når du stemmer kan du som velger gi personstemme til så mange kandidater du vil. Det betyr at du gir dine kandidater et tillegg som er med på å gi velgerne større innflytelse på hvem som kommer inn fra din liste.

Du kan gi personstemme til hvor mange kandidater du vil, men husk at du bare kan gi én personstemme til hver kandidat du vil gi slik ekstra støtte.

Partiene gir altså kandidater stemmetillegg mens vi som velgere gir kandidater personstemmer. Det er dette som før het å kumulere.

"Slengere"

Du har ikke lenger anledning til å stryke noen av kandidatene på listen. Du kan imidlertid føre opp kandidatnavn som står på andre partiers liste (såkalte slengere) på din liste.

Virkningen av det er at din stemme da teller med for den eller de kandidatene du har ført opp når det skal avgjøres hvem som kommer inn fra den listen du har hentet navnet. Du kan ikke føre opp navn som ikke står på noen liste.

Fylkestingsvalget

Også når det gjelder fylkestingsvalget har du anledning til å gi kandidater personstemmer, men her er regelen utformet slik at det skal mer til enn ved kommunevalget for at personstemmene skal få virkning.

Du kan stemme blankt dersom du ønsker det. Da teller du bare med når det måles hvor stort frammøtet har vært, mens stemmen havner i kategorien "ikke godkjente stemmer".

Siste saker:

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE

Nettmøter

NRK Trøndelag har i løpet av valgkampen hatt nettmøter med åtter partier. Her kan du lese nettlesernes spørsmål og fylkespolikernes svar.

Odins velgerguide

Hver onsdag i valgkampen får du hjelp av Odin Jensenius til å velge rett parti ved årets valg.

Partiene i Trøndelag

Lister, kandidater, valgstatistikk og annet bakgrunsstoff - og du kan stille partiene spørsmål.

Direkte ordførervalg

Steinkjer og Hemne er de eneste kommunene i Trøndelag som gjennomfører direkte valg på ordfører i høst.

Hva kan du gjøre med listen?

Du kan gi personstemme til de kandidatene du vil ha inn, og i år har du større innflytelse enn tidligere.

166 år med kommunalt selvstyre

I 166 år har innbyggerne lokalt hatt anledning til å velge egne folkevalgte organer i kommunene - kommunestyrene.

Forhåndsstemming

Dersom du ønsker det, kan du stemme før selve valgdagen. Det er mulig å stemme på forhånd fra 11. august til 12. september.

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.
Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no