Hopp til innhold

Her er studentenes fredsprisvinner

Majid Tavakoli er årets vinner av studentenes fredspris.

Majid Tavakoli

Etter at Tavakoli ble arrestert i 2009 ble dette bildet publisert. Mange mener bildet av fredsprisvinneren i hijab ble publisert for å ydmyke ham ytterligere.

Foto: Fars News Agency

Therese Høstad, leder studentenes fredspris

Lederen for studentenes fredspris, Therese Høstad, er glad

Foto: Randi Lillealtern/NRK
Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre mener vinneren er en uredd person.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix
Kjell Magne Bondevik

Kjell Magne Bondevik sier prisen er en påminnelse om at regimet i Iran i dag er undertrykkende.

Foto: Jonas Sætre / NRK

Fredag klokken elleve ble det klart at den iranske studenten Majid Tavakoli er årets vinner av studentenes fredspris. Prisen deles ut annenhvert år, og Tavakoli er den åttende vinneren i rekka.

Han soner for tiden en ni år lang fengselsstraff for å ha kritisert det iranske regimet og vil derfor ikke være til stede når prisen deles ut i februar neste år.

– Majid Tavakoli er en verdig vinner. Han har jobbet for å skape en bedre verden for unge mennesker, sier Therese Høstad, som er leder for studentenes fredspris.

– Alle kan bli nominert

– Dette er en pris som tildeles studenter som jobber for fred, demokrati og menneskerettigheter, og vi er glad for at prisen offentliggjøres her på NTNU, sier Høstad til NRK.

Alle kan nominere kandidater til prisen. Forslagene går deretter til en uavhengig fredspriskomite som igjen plukker ut fem mulige kandidater. Vinneren blir til slutt kåret av et panel på fem dommere.

– Vi prøver å ha fokus på både studentorganisasjoner og enkeltpersoner når prisene skal deles ut. Det spiller ingen rolle om det er en person eller en organisasjon så lenge de jobber for de riktige sakene, sier Høstad.

– «We are all Majid»

Like etter at Tavakoli ble arrestert ble det publisert et bilde av fredprisvinneren i hijab. Mange mente dette var regimets måte å ydmyke ham på ytterligere.

For å støtte Tavakoli la mange menn ut bilder av seg selv i hijab i etterkant av hendelsen, med tittelen «We are all Majid».

Årets vinner høster inn lovord fra ulike hold.

Jonas Gahr Støre, utenriksminister:

«Studentenes fredspris er i år er tildelt en ung og uredd person. Majid Tavakoli har vist at han tør å stå opp for egne meninger. Dette er egenskaper som er viktige bidrag til utviklingen av morgendagens ledere.»

Kjell Magne Bondevik, leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter:

«Studentenes Fredspris til Majid Tavakoli fra Iran er et håndslag til en menneskerettighetsaktivist, og en påminnelse om at regimet i Iran i dag er undertrykkende. Studenters rett til samfunnsengasjement er en menneskerett som mange i dagens Iran er frarøvet

Stein Tønnesson, fredsforsker i PRIO

«Det finnes mange modige iranere. Noen er blitt henrettet. Mange er i fengsel. Da den fritt-talende 26-åringen Majid Tavakoli ble arrestert, satte politiet på ham kvinneklær, fotograferte ham og viste frem bildene for å vanære ham. Da svarte modige iranske menn med å la seg selv fotografere i hijab og legge ut bildene under mottoet "Vi er alle Majid".»

Tidligere vinnere:

2011: Duško Kostic

2009: Elkouria «Rabab» Amidane

2007: Charm Tong

2005: Association for Colombian University Students (ACEU)

2003: Zimbabwe National Student Union

2001: All Burma Federation of Student Unions and Min Ko Naing

1999: Antero Benedito da Silva and the East Timor Student Solidarity Council