Hopp til innhold

Ikke sak mot SinkaBerg Hansen

Statsadvokaten har henlagt saken mot selskapet hvor fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er medeier.

SinkaBerg Hansen

Nå har også politiets etterforskning kommet til samme konklusjon som Fiskeridirektoratet.

– Grundig etterforskning viser at det ikke finnes grunnlag for straffeforfølgelse av verken enkeltpersoner eller selskapet, sier statsadvokat Bjørn Kristian Soknes til NRK.no.

Ifølge Soknes skyldtes lakserømmingen brudd i to kjettinglenker.

- Det kan ikke firmaet bebreides for. Det er mulig kjettinglenkene hadde produksjonsfeil, forteller Soknes.

Lisbeth Berg-Hansen vil ikke kommentere saken og henviser til selskapet.

– Som vanlig henviser jeg alt som har med selskapet å gjøre til selskapet, skriver Lisbeth Berg-Hansen i en tekstmelding til NRK.

- Frikjent av venn

Søndag meldte Adresseavisen at Fiskeridirektoratet frikjente selskapet hvor fiskeriministeren er medeier, og vedtaket ble gjort av en venn av Berg-Hansen.

Vedtaket ble signert av regiondirektør Otto Gregussen, som er tidligere fiskeriminister for Ap og en personlig venn av Berg-Hansen, meldte avisa.

Nå har også politiets etterforskning kommet til samme konklusjon som Fiskeridirektoratet.

- Etterforskningen har vært svært grundig. Vi har hatt bistand fra økokrim, fiskeridirektoratet og det lokale politiet, sier Soknes.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen

Saken mot familiebedriften til fiskeriministeren Lisbeth Berg-Hansen blir henlagt.

Foto: NRK

Ble politianmeldt

Det var den 9.september i 2009 at kraftige kjettinger røk tvers av under en storm i Vikna. Et oppdrettsanlegg fikk skader og bedriften SinkaBerg Hansen sto igjen midt i en kjedelig sak. I følge bedriften kan maksimum 10.000 fisk ha rømt, men flere satte raskt spørsmålstegn ved disse tallene, og Miljøvernforbundet politianmeldte familiebedriften til fiskeriminister.

- Har ikke gjort noe galt

- Regelverket sier at når det først går galt så har firmaet plikt til å varsle Fiskeridirektoratet. Da rømminga var et faktum ble direktoratet varslet etter én time, så varslingsplikten er overholdt. Firmaet startet også forsøk på gjenfiske raskt og lyktes delvis med det. Vi kan ikke se at firmaet har gjort noe galt, forteller Soknes.

Henleggelsen gjelder både SinkaBerg Hansen AS og produksjonsleder John-Ove Sinkaberg.

Sertifiserte kjettinger

Leder Kurt Oddekalv i Miljøvernforbundet er skuffet, men ikke overrasket over konklusjonen til statsadvokaten.

– Jeg er overhodet ikke overrasket. Vi vet det er mye fusking med sikkerheten, men etterforskningen går ikke dypt nok, sier Kurt Oddekalv til NTB.

Han mener oppdretterne skryter av at de sertifiserer anleggene, men kjøper billige og usertifiserte kjettinger for å spare penger. Dette tilbakeviser selskapet.

– Jeg er glad for at saken nå er avsluttet. Det har vært produksjonsfeil på kjettingen vi har benyttet, men kjettingene vi bruker er sertifisert. Ingen ønsker at slike feil skal skje, men feil kan skje likevel, sier administrerende direktør Finn Wilhelm Sinkaberg i Sinkaberg-Hansen til NTB.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.