skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Val 2005 T&F 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Valg 2005 Troms og Finnmark Sist oppdatert 08:15
 

Kystpartiet som Joker Nord

Ingen partier har svingt slik på meningsmålingene som Kystpartiet. I den ene er Thor Tøllefsen inne, i den neste er partiet på mikronivå. Etter at Bastesen-epoken ser ut til å være over selv i Nordland, er Troms trolig det eneste fylket der Kystpartiet har mandatmuligheter. Men heller ikke det blir enkelt.

Publisert 30.08.2005 17:53. Oppdatert 31.08.2005 01:49.
Av Jan Ditlev Hansen

Thor Tøllefsen (Foto: NRK)
Da TV2 for fire år siden kåret Thor Tøllefsen til stortingsmann for minutter senere å gi plassen til Synnøve Konglevold var jeg sikker på at det var det siste vi fikk se til Tøllefsen i rikspolitikken. Det må jeg kanskje spise i meg. Det sies å være store metodiske problemer med å måle Kystpartiets oppslutning, men man kan ikke avskrive partiet. Selv om Kystpartiet ikke vil kunne kjempe om det syvende mandatet. Utjevningsmandatet krever 4 % på landsbasis og det klarer ikke en gang Roy Waage med hjelp fra høyere makter.

Waage-effekten (Foto: NRK)
Kystpartiets to profiler i Troms er ordførerne Thor Tøllefsen og Roy Waage. Tøllefsen var ordfører for Senterpartiet som han forlot etter å ha blitt vraket på nominasjonsmøte. Han ble senere igjen valgt til ordfører i Karlsøy med 33% av stemmene. Kystpartiets første. Også Roy Waage er ordfører, nemlig i Skjervøy, men han ble valgt for Krf. I protest mot Krf's ekteskap med Høyre forlot han partiet og tok med seg de fleste Krf'erne i Skjervøy til Kystpartiet. Waage er meget populær, hans avskjed svidde langt inne i regjeringa, og han må tillegges mesteparten av æra for at Kystpartiet kan kjempe om stortingsplass i Troms. Og kommer de inn skal de være "vaktbikkje" og samarbeide med de som gir størst returprovisjon!

Vår vurdering:

Dette er bingo. Eller Joker Nord. Men vi tror ikke Kystpartiet blir å finne på Stortinget etter valget.


 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Keskitalo blir president

Etter flere ukers opptelling og forhandlinger: Aili Keskitalo blir ny sametingspresident. Norske Samers Riksforbund sikret makta i Sametinget ved å gi i fra seg visepresidentvervet.

Oppvask i SV gjennom epost

Fjerdekandidat for SV i Finnnmark i Stortingsvalget, Kirsti Bergstø, beskylder stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo for å være både illojal og ukameratslig.

- Svekker partiet med oljeutspill

Finnmark SVs fjerdekandidat til stortingsvalget, Kirsti Bergstø, beklager at framtredende SV-folk i fylket svekker partiets miljøprofil.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Troms: Hard kamp om nytt sistemandat

Troms er i større grad enn Nord-Norge forøvrig et byfylke, tross de mange fiskeri-, jordbruks- og forvarskommunene.

SV lover milliarder i landsdelsplan

SV lover ti milliarder kroner til Nord-Norge hvis partiet kommer i regjering. Det sa listetopp Lena Jensen under starten av valgkampen i dag.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no