skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Val 2005 T&F 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Valg 2005 Troms og Finnmark Sist oppdatert 08:15
 

Finnmark forblir rødt

Det må skje et politisk jordskjelv for at Arbeiderpartiet skal miste sine to plasser på Stortinget ved dette valget.

Publisert 28.06.2005 10:19.
Av Skjalg Jensen

I tillegg har nok SVs Olav Gunnar Ballo styrket sin stilling etter en aktiv kamp mot Finnmarksloven.
Høyre står derimot i fare fra å miste sin plass på Finnmarksbenken til fordel for Fremskrittpartiet.

Tidligere fiskeri og finansminister, Karl Eirik Schøtt-Pedersen (46) er sikret sin 6. periode på Stortinget. Finnmark har ”alltid” vært Arbeiderpartiland. Det vil det også være etter dette valget.

Tidligere Alta-ordfører Eva Nilsen (55) får sin 2. periode i nasjonalforsamlinga for Arbeiderpartiet. Innad i partiet er håpet at Hammerfests ordfører Alf E. Jakobsen skal kapre det femte utjevningsmandatet, og da vil Ap i Finnmark være tilbake på gamle høyder, slik det var gjennom hele etterkrigstiden.

Høyre skjelver for Frp


I Høyre er de svært usikre på hvordan dette valget vil gå. De satser hardt på å få gjenvalgt Hammerfestingen Raymond Robertsen (30) til hans 2. periode.
Men på de siste meningsmålingene har Jan H. Fredriksen (48) fra Fremskrittspartiet vært flere prosenter foran Robertsen. Frp kjørte hardt ut mot Finnmarksloven i vår, og tror de vil bli belønnet for sin konsekvente holdning mot loven. Finnmark Høyre tapte saken fullstendig overfor sine velgere, og det vet nok Frp å utnytte.

SV sikker

Olav Gunnar Ballo står sterkt foran valget. (Foto: Scanpix)
I SV er de sikre på at Olav Gunnar Ballo (48) får sin 3. periode på Stortinget, og de drømmer om at fylkesvaraordfører Kirsti Saxi også kommer inn. Ifølge meningsmålingene må de fortsatt drømme. Men fordi det er så stor usikkerhet hvor det femte utjevningsmandatet havner, kan kanskje drømmen gå i oppfyllelse.

Ballo har i allefall klart å markere SV både nasjonalt og lokalt. Han har i løpet av siste stortingsperiode stilt 120 skriftlige og muntlige spørsmål til ulike statsråder. Halvparten var spørsmål med relasjon til Finnmark. Han var dessuten helt i front når det gjaldt motstanden mot Finnmarksloven som Stortinget vedtok i vår.

Håper på utjevningsmandat

For Senterpartiet, KrF og Venstre er deres største håp om en stortingsplass utjevningsmandatet. Ingen av de tre aktuelle politikerne er spesielt markante politikere i Finnmark, og partiene strever med å få oppmerksomhet for den politikken de ønsker å føre.

Høyre ut Frp inn

Så hvis meningsmålingene også blir valgresultatet til høsten, får Arbeiderpartiet inn 2 mandater, SV 1 mandat og Fremskrittspartiet 1.
Utjevningsmandatet har på de siste målingene vekslet mellom Høyre, KrF og Senterpartiet.

Olje- og gass-utvinning i Nord blir en av de største sakene i valgkampen. Her går frontene gjennom begge regjerings-alternativene. Meningsmålingene har vist at folk i Nord- Norge er mer positive til denne virksomhet enn folk i resten av landet.

Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

Keskitalo blir president

Etter flere ukers opptelling og forhandlinger: Aili Keskitalo blir ny sametingspresident. Norske Samers Riksforbund sikret makta i Sametinget ved å gi i fra seg visepresidentvervet.

Oppvask i SV gjennom epost

Fjerdekandidat for SV i Finnnmark i Stortingsvalget, Kirsti Bergstø, beskylder stortingsrepresentant Olav Gunnar Ballo for å være både illojal og ukameratslig.

- Svekker partiet med oljeutspill

Finnmark SVs fjerdekandidat til stortingsvalget, Kirsti Bergstø, beklager at framtredende SV-folk i fylket svekker partiets miljøprofil.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Troms: Hard kamp om nytt sistemandat

Troms er i større grad enn Nord-Norge forøvrig et byfylke, tross de mange fiskeri-, jordbruks- og forvarskommunene.

SV lover milliarder i landsdelsplan

SV lover ti milliarder kroner til Nord-Norge hvis partiet kommer i regjering. Det sa listetopp Lena Jensen under starten av valgkampen i dag.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no