skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Trålerne truer verdiskapninga

Leder i Stortingets næringskomite, Lars Peder Brekk, sier at vi har utvikla en fiskeflåte som svekker verdiskapinga i torskefiskeriene. Bakgrunnen er tall NRK har innhenta og som viser at trålerflåten nå fryser 2/3 av fisken ombord og sender stadig mer av den ubearbeidd ut av landet.

Publisert 07.02.2006 08:10. Oppdatert 07.02.2006 09:13.
Av Arnt Ryvold

- Vi må bare innse at vi har dyrka en flåtestruktur de siste åra, gjennom strukturordninga og gjennom tilpasninger som har gjort at vi har fått mer av fisken vår over på båter som fryser fangsten ombord, og det synes jeg er uheldig. Målet er å få mer av ressursen over på fersk fisk og mer utnyttelse av ferskt råstoff, sier Brekk.

Soria Moria fersk

Utspillet fra Lars Peder Brekk vil bli lagt merke til i en situasjon der Fiskeridepartementet har fryst flåtepolitikken og lagt lokk på hva det kan føre til. Fram til august, mens Myrvangutvalget jobber, har fiskeriminister Helga Pedersen pålagt seg taushet om framtidas flåtestruktur. Dessuten er Brekk ikke bare leder i Stortingets næringskomite, han er også tidligere fiskeriminister for Senterpartiet. Nå har han og rødgrønn regjering et felles mål, - mer ferskleveranse og bearbeiding av fersk råstoff på land, mens altså tallene viser en galopperende økning både for ombordfrysing av fisk på trålerne, og nesten en dobling av eksporten av hel frossen fisk ubearbeidd ut av landet.

Frys for trålerflåten

På bare ett år, fra 2004 til 2005, økte ombordfrysningsmengden med 30 %, fra 52.000 tonn til vel 68.000 tonn, samtidig som ferskleveransene fra trålerne ble halvert. Stikk i strid med visjonene i Soria Moria-erklæringen om fersk fisk som Norges ypperste fortrinn. Lars Peder Brekk viser til at regjeringa bare har eksistert i 100 dager, men han innrømmer at dagens havgående torskeflåte - trålerne og autolinerne - som fryser fisken ombord, er et hinder for økt verdiskaping og visjonen fra Soria Moria. Når Brekk nå vil endre på det, spørs det om ikke svaret på følgende spørsmål kan skremme vannet av Fiskebåtredernes Forbund:

Færre trålere?


- Er det grunn til å endre flåtestrukturen, Brekk ?

- Ja, det er jeg absolutt opptatt av.

- Når du sier at flåtestrukturen med ombordfrysingsfartøyer er uheldig i forhold til ferskstrategien, sier du ikke også samtidig at du er åpen for at vi skal ha en mindre trålerflåte enn den vi har idag?

- Jo, jeg er opptatt av å styrke kystflåten. Det har vi sagt både i valgkamp og i Soria Moria-erklæringa. Men det er også en konsesus(enighet, red anm) i norsk fiskeripolitikk om at man ikke skal omfordele mellom grupper, og det skal jeg være forsiktig med å uttale meg om nå. Men mitt utgangspunkt er at vi skal satse mer på kystflåten, og på den måten stimulere til verdiskaping på land, og det bidrar kystflåten mest til, sier leder i Stortingets næringskommite, Lars Peder Brekk til NRK Troms og Finnmark.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no