skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Russerne med tre nye kystvaktfartøy

Norske myndigheter er godt fornøyd med at russerne i større grad vil bekjempe ulovlig fiske i Barentshavet.

Publisert 03.02.2006 12:13. Oppdatert 03.02.2006 12:25.
– Dette er positivt. Vi er nødt til å sette inn en rekke tiltak for å få bukt med det omfattende uregulerte overfisket i Barentshavet. Dette er et godt innspill fra russisk side, som jeg vil diskutere med min russiske kollega når jeg drar til Moskva 13. februar.

Det sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Hun skal diskutere to viktige problemområder med den russiske fiskeriministeren Aleksej Gordejev; Overfiske og det russiske importforbudet mot norsk laks.

Felles interesse

Det var den russiske ambassadøren i Norge, Aleksandr Panov, som under åpningen av Barentsinstituttet i Kirkenes tidligere denne uken annonserte at tre nye kystvaktfartøy skal sendes nordover.

Ifølge nettstedet Barentsobserver la Panov stor vekt på at det ulovlige fisket ikke fører noe godt med seg til Russland, og at det er både i norsk og russisk interesse å få bukt med problemet.

Panov understreket at de russiske industriselskapene som står bak det ulovlige fisket, ikke leverer fangsten i Russland.

– De betaler heller ikke skatt til russiske myndigheter av svartfangsten, sa Panov.

Må benyttes

Sjefen for Kystvaktskvadron Nord, Steve Olsen, sier at tre nye russiske fartøy bare vil kunne bedre kontrollen i russisk sone i Barentshavet.

– Det er positivt at våre russiske kolleger skal få tre nye fartøy, hvis de blir tatt i bruk. Vi ser dessverre ikke så mye til de fartøyene de har i dag, sier Olsen til NTB.

Olsen har ikke oppfattet at det er mangel på fartøy som har vært hovedproblemet for ressurskontrollen i russisk sone i Barentshavet. Selv om dagens russiske kystvaktfartøy ikke nødvendigvis er helt oppdatert, må de brukes.

– Den norske kystvakta står overfor samme problemstilling. Vi har gode fartøy til å drive oppsyn, men må ha driftsmidler til å drive kontroll, sier Steve Olsen til NTB.

Overfiske

Han understreker videre at den russiske kystvakten ikke driver ressurskontroll i de største problemområdene.

Det er andre instanser som står for kontrollen i gråsonen, mens vernesonen rundt Svalbard er et norsk anliggende som russerne formelt ikke aksepterer. Norske myndigheter mener russiske fartøy står for et ulovlig overfiske på 100.000 tonn i året.

Når den norske kystvakta kontrollerer russiske fartøy i vernesonen eller norsk økonomisk sone, har de ikke mulighet til å sjekke kvoten til de enkelte fartøy. Russerne nekter å melde fangst i vernesonen slik andre nasjoner gjør.

Formelt tildeler heller ikke russerne kvoter til enkeltfartøy, men rederier. En gang i måneden skal russerne levere oppgaver over totalfangsten i Barentshavet.

– I fjor vår ble det enighet med russerne om at det også skal utveksles fangstinformasjon for de enkelte fartøy. Dette er ikke kommet på plass, sier Steve Olsen. (©NTB)


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no