skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

"Elektron"-saken kan bli henlagt

Kapteinen på den russiske tråleren
Kapteinen på den russiske tråleren "Elektron" takk av fra norsk kystvakt med to norske inspektører. (Foto: Kystvakta/Scanpix)
"Elektron"-saken kan bli henlagt av norsk påtalemyndighet. Det innrømmer førstestatsadvokat i Troms og Finnmark, Lars Fause.

Publisert 12.01.2006 07:27. Oppdatert 12.01.2006 09:18.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Arnt Ryvold

Førstestatsadvokaten har nå tatt ut siktelse mot kapteinen på den russiske tråleren "Elektron", og varsler inndraging av trålerens fangstverdi.

Det framgår av en ny rettsanmodning til den russiske riksadvokaten, der Norge ber om å få vite hva som skjer med "Elektron"-saken i Russland.

- Dette gjør vi av hensyn til mulig dobbeltstraff, nemlig at dersom russisk justismyndigheter domfeller eller frifinner kapteinen og rederi for forholdet, så skal det ikke skje en dobbel straffeforfølgelse i Norge, sier Lars Fause til NRK Troms og Finnmark.

- Kan denne saka rett og slett koke bort for norsk politi og påtalemyndighet?

- Vi prøvde å markere, og markerer også gjennom det vi gjør nå, at det er Norge som skal både etterforske og påtale overtredelser fra vernesonen. Men når "Elektron" kom seg unna norsk kystvakt, så er det lite vi kan gjøre annet enn å avvente en tilbakemelding fra den russiske føderasjons riksadvokat som denne rettsanmodning går til, sier Fause.

For tredje gang

Dette er tredje rettsanmodning fra norsk til russisk påtalemyndighet i "Elektron"-saken. De to første kom fra politiet i Tromsø og er fortsatt ikke besvart.

Nå løftes saken oppover i rettssystemene, via den norske riksadvokaten til den russiske riksadvokat.

Mens politiet har bedt om å få avhøre kapteinen, er det norske ærende denne gang bare å få vite hva som skjer med saken i Russland.

Norsk og internasjonal lov forbyr dobbeltstraff, så hvis kapteinen dømmes i Russland, blir det fint lite igjen av hele "Elektron"-saken for norske rettsmyndigheter.

Førstestatsadvokat Lars Fause vil ikke kommentere den russiske tausheten rundt de norske rettsanmodningene.

Kan bli henlagt i Norge

- Det jeg er kjent med gjennom media og egne kontakter, er at russisk opinion var kritisk til norske myndigheters håndtering av "Elektron"-saken, mens russiske myndigheter, etter det jeg kjenner til, ikke har reagert mot at norsk politi tok fatt i saken. Så det her er vel ikke så enkelt som man vil ha det til. Men hvis det i praksis ikke lar seg gjøre å forfølge saken på norsk, så må nok også vi melde pass, dessverre. Men det gjenstår nå å se hva som skjer videre, sier førstestatsadvokat i Troms og Finnmark, Lars Fause.

Ifølge russisk presse mener en lavere rettsinstans at det er grunnlag for å straffeforfølge kapteinen, men det er ikke berømmet rettssak i Russland foreløpig, etter det NRK får opplyst.

Bakgrunn: Russisk tråler rømmer fra Kystvakta (17.10.2005)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM ELEKTRON

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no