skilleVæret enkelskilleHør siste Tromsnyttskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Troms Sist oppdatert 14:31
 

Innrømmer overfiske av blåkveite

I et uformelt avhør med politiet i Tromsø har kapteinen på den spanske tråleren «Garoya Segundo» innrømmet overfiske av blåkveite i fiskevernsonen rundt Svalbard.

Publisert 28.11.2005 16:02. Oppdatert 28.11.2005 16:06.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Det opplyser advokat Hallvard Østgård til NTB. Han representerer det spanske rederier Oyalves S.L. og kaptein Emilio Blanco Rial, som søndag for en drøy uke siden ble arrestert i vernesonen.

- Det er ikke gjennomført noe formelt avhør av kapteinen fordi politiet ikke stilte med tolk. Men i en uformell forklaring har kapteinen gjort rede for hva som befinner seg om bord. Han har også innrømmet at det er ureglementær fangst om bord, sier Hallvard Østgård til NTB.

De to spanske trålerne ble arrestert ved Svalbard. (Kart: NRK)

Losses for fisk

På vegne av rederiet har han foreslått for politiet at det ikke er nødvendig å losse fangsten i Tromsø dersom man kan bli enig om hvor mye som befinner seg om bord. Dette er blankt avvist av etterforskerne, og mandag formiddag startet lossingen av tråleren som ligger på et avstengt område ved Troms Fryseindustris kai i Tromsø.

Forskningslisens

Advokaten ønsker ikke å si noe om hvilke kvanta det dreier seg om. Kystvakta har flere ganger sagt at de mistenker «Garoya Segundo» for å ha tatt 176 tonn mer blåkveite enn det forskningslisensen ga tillatelse til.

Ifølge sjefen for Kystvaktskvadron nord, Steve Olsen, hadde «Garoya Segundo» lov til å fiske 200 tonn blåkveite under årets tokt. Tråleren ble arrestert to uker etter at forskningslisensen gikk ut.

Ingen garanti

Den andre arresterte spanske tråleren «Monte Meixueiro» ble fredag ilagt en rekordstor bot på 500.000 kroner og en inndragning på 12 millioner kroner. Tråleren får ikke forlate Tromsø før rederiet har stilt en garanti på 13 millioner kroner.

– Vi har ikke fått noen tilbakemelding på om rederiet vil stille denne garantien, sier politiadvokat Ida Munch-Ellingsen som leder etterforskningen mot «Monte Meixueiro».
Tirsdag møter hun motparten i Nord-Troms tingrett, som i et rettsmøte skal ta stilling til om Tromsø-politiet har rett til å ta hefte i båten for bøtene og inndragningen på til sammen 13 millioner kroner. (©NTB)

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no